Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Efter dödsskotten - mäktigaste gänget utan ledare

Striden mellan rivaliserande kriminella gäng i Göteborg är långt ifrån ny. Sedan 2013 och fram till i onsdags har skjutningarna dödat 14 personer. Efter senaste dödsskotten kan ett av de mäktigaste gängens ledarskikt vara utraderat, skriver gp.se.

Filtrera i kartan
(För 2013 är endast skjutningar med skadade eller med avlidna redovisade)
Plats:
Datum:

Natten till den 5 juli 2012 blev en 23-årig man mördad i stadsdelen Biskopsgården. Händelsen pekas ut som starten på de blodiga gängkrigen som rasar i Göteborg.

Polisen har identifierat fyra grupper som tros vara inblandade i striderna:

Biskopsgården och Backa:I Biskopsgården finns två gäng, Norra och Södra. Det senare, som ibland kallas Vårvädersligan, är allierat med ett gäng i Backa. Här eskalerade våldet 2012. Det Norra gänget anses i dag vara kraftigt försvagat.

Hammarkullen och Hjällbo:Här har traditionellt de flesta skjutningarna inträffat innan konflikten startade i Biskopsgården. I Hjällbo finns en etnisk konflikt och en konflikt mellan familjer.

Tynnered:Minst ett gäng i Tynnered anses ha koppling till mc-gänget Bandidos. 2013 mördades en 20-årig man, vars gäng varit inblandat i en rad skottlossningar i andra delar av Göteborg.

Polisen uppskattar att det rör sig om runt 100 personer i Storgöteborg, mestadels män under 35 år i ledande ställning och med ”springpojkar”.

Striderna handlar främst om narkotikarevir som ofta löses genom blodshämnd.

– Många personer i de här gängen är beredda att bruka våld, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisens västra region.

Sedan årsskiftet ska gänget från Södra Biskopsgården ha utökat sin makt och tagit kontrollen över stora och viktiga delar av stadens kriminella marknader, ett så kallat territoriellt nätverk, skriver Göteborgsposten. 25-åringen som blev ihjälskjuten i onsdags kväll tillhörde frontfigurerna i denna sammanslutning, liksom en 26-årig man. Denne var dock inte på restaurangen eftersom han sitter häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

25-åringen ska enligt polisen ha klivit upp i hierarkin och övertagit funktioner som den häktade ledaren tidigare haft. Men dödskjutningen i onsdags och häktningen innebär att det mäktigaste gänget Vårvädersligan nu är utan ett ledarskikt när frontfigurerna är borta från gatan.

För att få ett slut på gängstriderna har samhället gjort massiva insatser. I februari i år avslutades projektet Trygg i Göteborg som inleddes hösten 2013 efter ett dubbelmord i Biskopsgården, och som har kostat 80 miljoner kronor.

Trots den senaste utvecklingen anser polisen att projektet har varit framgångsrikt.

– Under den tiden har vi beslagtagit 200 vapen och gripit och lagfört ett stort antal personer. Det är värt ganska mycket och framgångsrikt, tycker vi. Samtidigt är det är svårt att bedöma vilken effekt projektet har haft, frågan är hur det hade sett ut utan insatsen, säger Peter Adlersson.

Totalt beräknas enbart stadsdelen Biskopsgården ha fått drygt 100 miljoner kronor av staten och olika EU-projekt de senaste 17 åren för att förbättra situationen.

Skottlossningar i Göteborg

Antalet rapporterade skottlossningar i Storgöteborg:

2013: 8 döda, 31 skottskadade.

2014: 4 döda, 22 skottskadade.

2015 fram till 19 mars: 2 döda, 11 skottskadade

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.