Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Efter flera domar – experter oeniga

Flera fall av misstänkt våld mot barn omprövas nu i domstolarna. Tre av fallen har nått ända till Högsta domstolen, HD, sedan några av Sveriges ledande experter på våld mot barn ifrågasatts.

Omprövningarna gäller fall där föräldrar anklagas för att ha misshandlat sina barn och där den enda bevisningen är läkarens utlåtande. Någon annan bevisning, exempelvis vittnen som har sett misshandeln, saknas helt.

I de flesta fall anklagas föräldrarna för så kallat skakvåld. Nyfödda barn påstås ha skakats så att de har fått blödningar innanför skallbenet. Blödningarna kan leda till döden eller till allvarliga och livslånga skador.­

Men förklaringarna till skadornas uppkomst ifrågasätts nu av flera experter.

Inom den så kallade Mio-gruppen på Karolinska institutet, som har ansetts vara Sveriges ledande experter på området, har förklaringen varit att barnen utsatts för skakvåld. Men andra experter menar att förklaringen kan vara skador efter förlossningen. Det kan också vara svårt att avgöra exakt när skadorna uppkommit och vem som har orsakat dem.

Även andra skador än de som förklaras med skakvåld ifrågasätts nu. En pappa som just har avtjänat fyra års fängelse för våld mot sin nyfödda dotter har nyligen beviljats resning av HD. Flickan kom in med frakturer i skallen och på benen. Även här handlar bevisningen helt och hållet om läkarnas utlåtanden. Det finns inget annat som visar att pappan, eller mamman som också var misstänkt, skulle ha varit våldsamma mot sin dotter.

Dottern är i dag drygt sex år gammal. Hon är placerad i ett familjehem och socialtjänsten vill nu att det hemmet ska ta över vårdnaden.

Mannens ombud, advokat Claes Borgström, har under flera år kämpat för att hans klient ska få en ny chans i rätten. Han har åberopat nya experter som visar att flickan hade en mycket låg halt d-vitamin, vilket skulle göra hennes skelett särskilt ömtåligt. Högsta domstolen gick nyligen emot Socialstyrelsens experter och menade att det finns synnerliga skäl att pröva fallet på nytt.

I både detta fall och fallet där Arvid dömdes har experter från Mio-gruppen på Karolinska institutet spelat en viktig roll för de fällande domarna.

– Det är en självklarhet att man vill stoppa barnmisshandel. Men Mio-gruppen har fått ett väldigt stort inflytande på hur man ska se på de här frågorna. Jag hoppas att det blir noggrannare bedömningar framöver, och att man inte bara viftar bort alternativa möjligheter, säger Claes Borgström.

Även Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin, är kritisk till att de sakkunnigas utlåtanden om skakvåld har fått så stor betydelse i domstolarna.

– Det är en unik diagnos. I vanliga fall gör vi ett utlåtande där vi jämför ett offers skador med en berättelse om hur skadorna har uppkommit. Vi kan då avgöra om skadorna verkar stämma med den berättelsen. Men i de här fallen, när det handlar om små barn som inte själva kan berätta vad de varit med om, är den medicinska diagnosen hela bevisningen. Då måste man ställa utomordentligt höga krav på den vetenskapliga bevisningen bakom diagnosen, säger Ingemar Thiblin.

Björn Tingberg från Barnskyddsteamet Mio, tidigare Mio-gruppen, betonar att det är viktigt att ständigt ta till sig nya kunskaper. Han har själv inte skrivit något av de kritiserade yttrandena.

– Några har hävdat att det inte existerar barn som har skadats av skakvåld. Det anser jag att man kan avfärda. Men det är viktigt att forska mer om hur vanligt det är med den här sortens hjärnblödningar bland barn utan att vara skakade och flera andra frågor. Vi måste titta på det här och ta intryck av nya rön, säger Björn Tingberg.

Han medger att en del av det som man tidigare ansåg vara tecken på skakvåld har blivit mer otydliga.

– Oavsett om vi kan vara säkra så kommer vi att fortsätta göra anmälningar till socialtjänsten och till polisen. Det är vår skyldighet, säger Björn Tingberg.

Professor Ingemar Thiblin betonar att domstolarna i framtiden måste förstå att det finns olika experter med olika förklaringar till hur barns skador har uppstått.

– Det är inte ovanligt i akademiska sammanhang att man har olika förklaringar. Det är också svårt att utse någon ”överexpert” som anses ha rätt, säger han.

DN har sökt de experter vars yttranden låg till grund för de fällande domar som nu omprövas.

Fakta:Omstridd diagnos

Det är ingen som vet säkert hur många barn som misstänkts ha blivit utsatt för skakvåld. Barnskyddsteamet Mio nämner mellan åtta och tio barn per år på sin hemsida, men den siffran anses numera för hög även av gruppen själv.
Föräldrar som misstänks för skakvåld har ibland åtalats för grov misshandel. Ibland har polisutredningarna lagts ned i brist på bevis, men barnen har ändå omhändertagits av de sociala myndigheterna och har placerats i familjehem.
Diagnosen skakvåld är omstridd, men de flesta är överens om att nyfödda barn kan få mycket allvarliga skador av kraftiga skakningar. Oenigheten handlar om möjligheten att avgöra skadornas orsak, när barnet har misshandlats och när det finns andra förklaringar, som skador från förlossningen.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.