Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-hotet-mot-findus-flera-europeiska-matforetag-utpressade/

Sverige

Efter hotet mot Findus – flera europeiska matföretag utpressade

Polisens bombtekniker sökte igenom Findus huvudkontors lokaler i Malmö efter att ett hotbrev med misstänkt pulver inkommit den 5 april. Foto: Johan Nilsson/TT

I början av april genomsöktes Findus huvudkontor i Malmö av polis efter att det inkommit ett hotbrev innehållande misstänkt pulver.

Nu kommer rapporter om liknande brev skickat till flera andra matproducenter runt om i Europa, med hot om att förgifta maten om företagen inte betalar.

Rätta artikel

– Det är ett väldigt tråkigt ärende vi har att göra med. Både polis och andra myndigheter ser väldigt allvarligt på det här och vi försöker intensivt utreda vem som ligger bakom, säger Uffe Stormly, inspektör vid polisen i Danmark, till danska TV 2.

I Danmark har flera företag, däribland Danish Crown, en av världens största köttexportörer, mottagit de hotfulla breven. Enligt TV 2 har de inkommit tillsammans med misstänkt pulver och ett skriftligt hot om att få sina produkter förgiftade i mataffärer om företagen inte betalar 300.000 euro i en kryptovaluta.

Den italienska tidningen La Repubblica listar liknande fall i flera andra länder. Förutom Danmark och Italien nämner de Belgien, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Österrike och Sverige.

I början av april mottog färdigrättstillverkaren Findus ett hot mot sitt huvudkontor i Malmö. Ett brev med pulver inkom på kvällen den 5 april och avspärrningarna hävdes inte förrän två dygn senare, när polisen blivit klara med sin tekniska undersökning i lokalerna.

Polisen var vid tillfället fåordig kring brevet, och ville inte gå in på vad analysen av pulvret visade. Ärendet ligger nu hos Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten, men åklagaren Helena Ljunggren är fortsatt förtegen kring detaljerna.

– Det pågår en förundersökning nu och då kan jag inte lämna några kommentarer, säger hon.

Hon vill heller inte kommentera eventuella kopplingar till liknande ärenden i Europa eller om de har någon misstänkt.

Samtliga brev ska ha skickats under perioden kring början av april, och enligt La Repubblica har man kunnat se att de skickats från den belgiska staden Gent. I nuläget har dock ingen misstänkt gripits.

Det är ännu oklart huruvida pulvret i breven är farligt eller inte, men hoten om förgiftning ska gälla ämnet oleandrin, som kan orsaka allt från diarré till allvarliga hjärtproblem.