Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-knivattacken-pa-ikea-fler-poliser-till-asylboenden/

SVERIGE

Efter knivattacken på Ikea – fler poliser till asylboenden

2 min 9 sek. Polisen stärker bevakningen på asylboenden runt om i landet. Det efter knivattacken på Ikea i Västerås.
Bild 1 av 1 Det finns mörka krafter som vill utnyttja den här händelsen för sina syften i frågan om flyktingmottagning, säger Per Ågren, polisens kommenderingschef.
Foto: Lars Lindqvist

Polisen ökar sin närvaro vid asylboenden runtom i landet. Beskedet lämnades vid tisdagens presskonferens då man också meddelade att fler än en kniv beslagtagits på Ikea i Västerås där två dödades och en skadades allvarligt på måndagen.

TT Text
2 min 9 sek. Polisen stärker bevakningen på asylboenden runt om i landet. Det efter knivattacken på Ikea i Västerås.

– Det har anträffats knivar på platsen, sade Eva Morén, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Västerås, på tisdagens presskonferens och polisens kommenderingschef Per Ågren upprepade detaljen flera gånger utan att gå in på antal eller modell.

Motivbilden till måndagens misstänkta mord på Ikea i Västerås är ännu oklar, men myndigheten som utreder terrorbrott är inte inkopplad. Den misstänkte 36-åringen man som misstänks vårdas fortfarande på sjukhus med livshotande skador. den 23-årige mannen nekar till brott.

De två mordmisstänkta är folkbokförda på ett asylboende i Arboga. Per Ågren berättar att det och liknande platser i Västmanland omedelbart försågs med polisiär tillsyn. Han kallar det”trygghetsskapande initiativ” och polis runtom i landet har informerats.

– Jag utgår från att fler ställen vidtar liknande åtgärder. Det finns mörka krafter som vill utnyttja den här händelsen för sina syften i frågan om flyktingmottagning, säger Per Ågren.

Säpo, myndigheten som utreder terrorbrott, uppger för DN att man inte är inkopplad på fallet, varför det inte finns sådana misstankar. Något känt motiv finns inte, utan det senaste officiella uttalandet från polisen är att det framstår som ett slumpartat vansinnesdåd.

Polisen har inte funnit några kopplingar mellan offren och de mordmisstänkta gärningsmännen. De senare ska inte vara kända för tidigare brott. Den äldre mannen är kvar på sjukhus och har inte kunnat höras.

Åklagaren Eva Morén säger att den skäligen mordmisstänkt 23-åringen har förhörts och nekat till brott. Han är folkbokförd på ett asylboende i en annan ort och beviljades permanent uppehållstillstånd tidigare i år. Den på sannolika skäl mordmisstänkte 36-åringen är anhållen i sin frånvaro på sjukhuset och har därför inte hörts.

– Läget är fortfarande kritiskt, men det har ändå varit stabilt under natten, säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid landstinget i Västmanland, till TT.

Det var vid 13-tiden på måndagen som knivattacken ägde rum på Ikea i Västerås. Två personer – en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son, enligt vlt.se – avled kort efter dådet. Den misstänkte 36-åringen hittades svårt skadad på plats.

Johan Ahlström är tjänsteman i beredskap på Västerås stad. Han berättar att personal från Västerås stads krisstödsgrupp finns på plats vid Erikslund Shopping Center under tisdagen. Dessutom har en jourtelefon öppnats.

– I morse hade vi ett möte med bland annat Ikea, landstinget och polisen på köpcentret. Vi gick igenom hur vi ska lägga upp krisstöd, till personal, kunder och människor runt omkring som vill prata, säger Johan Ahlström.

– Det är inte bara de direkt drabbade som kan ta det här hårt. Andra människor i periferin kan också vara starkt påverkade av händelsen, säger Johan Ahlström.

De avlidna var ”bördiga från en by i Skellefteå kommun”, säger Skellefteåpolisens Lars Persson. Hans kolleger blev kontaktade av polisen i Västmanland för att kontakta anhöriga.

– Men den uppgiften återkallades sedan det framkom att anhörig fanns i Västerås. Vi är därmed inte längre delaktiga, men förundersökning pågår och det blir intressant för oss alla om vi kan få någon vetskap om vad det är som har hänt, säger Lars Persson.

5 min 2 sek. Polisen informerar om det senaste efter knivattacken på Ikea i Västerås. Här kan du se presskonferensen.
Liveeventet är inte längre tillgängligt.