Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Efter kritiken – fler hatkanaler stängs ned av Google

Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson.
Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson. Foto: Horst Galuschka/Imago

Efter den massiva kritiken – nu stänger Google ned fler hatkanaler på Youtube.

Europachefen Ben McOwen Wilson skriver i ett blogginlägg:

”Vi hör frustrationen och kritiken från er som vill se snabbare handling.”

En rad konton kopplade det högerextrema nätverket Granskning Sverige har tagits bort från Youtube med anledning av den senaste tidens kritik. 

Totalt handlar om fyra konton kopplade till nätverket Granskning Sverige. 

Den som besöker kanalerna möts av beskedet: "Kontot har avslutats på grund av brott mot YouTubes riktlinjer för mötesplatsen."

Samtidigt går Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson ut i ett blogginlägg och bemöter kritiken mot hur bolaget hanterat hatsajterna.

– I veckan har vi fått flera svåra frågor kring särskilda kanaler och aktivitet på Youtube ställda till oss. Vi hör frustrationen och kritiken från er som vill se snabbare handling eller att andra beslut tas. Youtube är en öppen plattform, byggd kring principerna om yttrandefrihet. Ofrånkomligt innebär detta att vissa människor kommer att uttrycka kontroversiella åsikter som andra i grunden inte håller med om.

Youtube-chefen skriver vidare:

– Vi anser bestämt att Youtube inte ska vara en plats där trakasserier, hatfullt innehåll eller mobbning hör hemma, och vi tar bort innehåll och kommentarer som bryter mot våra policyer. På plattformen har vi lättanvända verktyg som hjälper människor att snabbt kunna flagga kontroversiellt innehåll. Vi har också specialister runt om i världen som arbetar med att undersöka och ta bort innehåll som bryter mot reglerna. När vi får en begäran om att ta bort innehåll som bryter mot lokal lagstiftning granskar vi även dessa och tar bort innehåll i den mån det är olagligt. 

Det högerextrema nätverket bakom Granskning Sverige har under flera år trakasserat och spridit främlingsfientlighet genom att lura sig till telefonintervjuer med bland annat journalister, opinionsbildare och politiker.

Läs mer: Hot mot advokat efter publicering på Youtube 

Efter omfattande kritik mot Google, som äger Youtube, stängde nätjätten på tisdagen ned nätverkets huvudkonto. Men redan samma dag registrerades ett nytt konto i samma namn och under onsdagen har ett stort antal klipp återpublicerats. 

Under torsdagen rapporterade DN om hur Googles algoritmer premierar nazistisk propaganda från Nordiska motståndsrörelsen. De ansvariga utgivarna för sajten Nordfront har genom åren dömts för hets mot folkgrupp vid flera tillfällen. Ändå presenterar Google deras publiceringar som om det vore nyheter från vilket nyhetsbolag som helst. 

Google har ännu inte agerat efter DN:s rapportering.

Expressen har också avslöjat hur en film på nazistledaren Simon Lindberg när han skriker ”hell seger” med knuten näve fortfarande är tillgänglig via Youtube. Trots att filmen olaglig och att han har dömts för hets mot folkgrupp för filmen.

Läs mer: Hatsajtens frontfigur uppger att han slutar efter hot

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.