Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Efter mörka veckan – Malmöpolisen får förstärkning

Polisen bevakar akuten i Malmö efter att en man skjutits i Lindängsplan i Malmö under torsdagskvällen. Arkivbild.
Polisen bevakar akuten i Malmö efter att en man skjutits i Lindängsplan i Malmö under torsdagskvällen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra personer sköts till döds och ytterligare fyra skadades under en blodig vecka i Malmö.

Nu kallar polisen in förstärkning.

– Vi är ganska mycket på knäna, säger Ewa-Gun Westford, Skånepolisens presstalesperson.

Veckan som gick blev en mörk sådan för Sveriges tredje största stad. Trippelmordet i Malmö i måndags kväll följdes av ett mord på en 24-årig man på Lindängsplan på torsdagen. Under veckan som kommer får Malmöpolisen förstärkning från Nationella operativa avdelningen, Noa, och övriga polisregion Syd.

Andreas Fahlén är pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, som bland annat hanterar frågor som rör Noa.

– Det finns ett beslut om att de ska få en resursförstärkning. Det kan vi bekräfta. Jag har ingen dag för det men det blir under veckan som kommer, säger han till DN.

– Vi behöver det, vi är ganska mycket på knäna. Det var också många som gick på semester i torsdags så vi kommer att ta ett nytt tempo när det gäller utredningen i morgon. Vi är hårt ansträngda, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd.

Polisen är framför allt i behov av tekniskt kunnig personal och kvalificerade utredare, enligt Westford.

Tre misstänkta gärningspersoner har tidigare suttit anhållna för mordet på torsdagen, men samtliga släpptes på fri fot på söndagen. Åklagaren gjorde bedömningen att det inte fanns förutsättningar för att begära männen häktade, men misstankar mot dem kvarstår.

En fjärde person, som polisen bara kallar ”en man över 18 år”, greps i lördags och sitter fortsatt anhållen misstänkt för torsdagens mord på 24-åringen.

– Vi är så rädda om uppgifterna som vi har i utredningen att vi håller det så hemligt som vi någonsin kan. Det är jätteviktigt för oss, säga Ewa-Gun Westford.

Hur gick gripandet till?

– Vi har varit intresserade av platser, individer och har varit ganska intensiva i våra kontroller. Vi har använt de polisresurser som finns.

Är han känd av polisen sedan tidigare?

– Jadå.

För vilken typ av brottslighet?

– Det kan jag däremot inte svara på, men Malmö är en stad där många människor bor på en liten yta. De personer som är inblandade i de här ärendena är kända av oss sedan tidigare.

Åklagaren måste nu besluta om mannen ska begäras häktad eller släppas på fri fot senast klockan 12 på tisdag. 

Under måndagens trippelmord skadades ytterligare tre personer. Två dagar efter torsdagens skjutning, som skördade veckans fjärde dödsoffer, blev en 19-årig man skjuten i ryggen. Han klarade sig undan allvarliga skador tack vare att han bar en skyddsväst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.