Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Efter raset – partitoppar kräver ny S-politik

Fyra år efter att Stefan Löfven tog över som partiledare för Socialdemokraterna, efter en turbulent period, befinner sig partiet nu åter i kris.
Fyra år efter att Stefan Löfven tog över som partiledare för Socialdemokraterna, efter en turbulent period, befinner sig partiet nu åter i kris. Foto: Paul Hansen

Turerna kring Margot Wallströms lägenhet innebar ännu en tung vecka för Socialdemokraterna. Fyra år efter att Stefan Löfven tog över befinner sig partiet åter i kris. Kärnväljarna flyr och i södra Sverige har stödet kollapsat, visar en rapport från DN/Ipsos.

Nu kräver S-toppar förändringar.

En känsla av lättnad fanns i luften den där dagen på Fotografiska för snart fyra år sedan. Efter den lika kaotiska som korta Juholt-epoken skulle det åter bli lugn och ro i rörelsen. Med Metall-basen Stefan Löfven vid rodret skulle både väljarnas förtroende och regeringsmakten vinnas åter.

När vi skriver januari 2016 sitter Socialdemokraterna åter i regering, men det blev knappast som partimedlemmarna hade tänkt sig. I slutet av förra året, efter en höst präglad av flyktingkrisen, tangerade S sina sämsta opinionssiffror någonsin.

I januari har problemen fortsatt. Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning för att utröna om det begåtts mutbrott när utrikesminister Margot Wallström fick hyra en lägenhet av fackförbundet Kommunal.

DN/Ipsos årsrapport visar vidden av Socialdemokraternas problem. I en rad nyckelgrupper minskar partiets stöd kraftigt. Särskilt dramatiskt är raset i södra Sverige, där det största S-distriktet Skåne ingår. Mellan det första och det fjärde kvartalet förra året minskade Socialdemokraternas väljarstöd med en tredjedel, från 29 till 19 procent.

– Det är en dramatisk utveckling. Socialdemokraternas tapp i södra Sverige är den enskilt största förändringen under 2015, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Under det sista kvartalet 2015 var SD med ett stöd på 30 procent 11 procentenheter större än Socialdemokraterna i regionen.

Foto: BJÖRN LINDGREN / TTNiklas Karlsson, riksdagsledamot och ordförande för Skånedistriktet, tror att flyktingkrisen har betydelse för S problem i södra Sverige.

– Det är klart att man kan ha funderingar i den riktningen. Det är här den stora flyktingkrisen har märkts tydligast, det är här id-kontrollerna finns, säger han.

Men flyktingkrisen räcker inte som förklaring. Partiets problem går djupare än så.

– Jag tror att det bottnar i att vi är otydliga och inte kan ge svar på varför folk ska rösta på Socialdemokraterna, säger Niklas Karlsson.

Parallellt med regeringsarbetet krävs nu en översyn av politiken, menar Skånedistriktets ordförande.

– Fram till partikongressen nästa år tycker jag att det finns anledning för hela partiet, också för partiledningen, att börja formulera en politik, leverera ett alternativ mot de andra politiska partierna. Att det här står vi för, säger Niklas Karlsson.

Ett nytt mönster i den nuvarande S-krisen är att kärnväljarna lämnar partiet. I valet 2010 och under den efterföljande oredan minskade partiets stöd bland akademiker. Nu är stödet tämligen stabilt i den gruppen. I stället tappar partiet kraftigt i väljargrupper där man normalt är starka, som bland LO-medlemmar och väljare utan högskoleutbildning.

– Jag tror det är effekterna av Sverigedemokraternas framgångar vi ser. SD är starkare bland personer med lägre utbildning och SD:s profilfråga har totalt dominerat debatten under hösten, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och adjungerad ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

För problemen bland kärnväljarna är inte nog. Även bland framtidens väljare blåser det motvind för socialdemokratin. Under 2015 fortsatte tappet hos de unga från redan låga nivåer.

Foto: Jonas LindkvistSSU-ordföranden Philip Botström efterlyser en sammanhållen framtidsplan för vad partiet vill. ”Det behövs någonting stort som kan sammanföra stora grupper”, säger han. Foto: Jonas Lindkvist

Det sista kvartalet stödde 19 procent av väljarna under 30 år Socialdemokraterna. På plan fyra på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm sitter SSU:s ledning och funderar på hur trenden ska vändas.

– En stor del av Sveriges unga gillar värderingar som jämlikhet, solidaritet och rättvisa. Värderingarna är helt rätt i tiden men problemet är att det socialdemokratiska partiet ses inte som relevant för de här idéerna, säger ungdomsförbundets ordförande Philip Botström.

Han tycker att partiet har stannat upp och förlorat förmågan att kombinera regerandets grå vardag med en vital framtidsdebatt.

– Väldigt många unga undrar vad Socialdemokraterna egentligen vill. Hur hänger partiets vision ihop med vad vi gör?

Inför nästa val efterlyser Philip Botström, precis som många andra socialdemokrater och S-debattörer, en sammanhållen framtidsplan för vad partiet vill.

– Väldigt många frågar: var är det här projektet, var är politiken som känns i magen? Det behövs någonting stort som kan sammanföra stora grupper. Vi måste staka ut vad Socialdemokraterna vill att Sverige ska vara i en globaliserad värld 2020 och 2030.

Görs inget varnar Philip Botström för att följderna kan bli förödande för socialdemokratin.

– Jag tror att det kommer att behövas något dramatiskt för att kunna ingjuta mod, hopp och förtroende inför valet 2018. Jag tror att det är farligt om vi fortsätter på samma inslagna väg och inte inser att något behöver hända, säger han.

Foto:

Fakta. Årsrapporten
 • Socialdemokraterna
  Tappar bland LO-medlemmar och personer med lägre utbildning. Minskar kraftigt i södra Sverige. Förlorar väljare till Sverigedemokraterna och Moderaterna.
 • Sverigedemokraterna
  Stödet har ökat kraftigt under 2015. Den största ökningen har skett bland män. Ökar framför allt i grupper där S tappar, som LO-medlemmar och personer med lägre utbildning. Partiet växer i södra Sverige och i storstäderna. Har vunnit väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna.
 • Moderaterna
  Väljarstödet har inte förändrats nämnvärt under 2015. M tappar väljare till Sverigedemokraterna men har samtidigt vunnit nya väljare från Socialdemokraterna och övriga borgerliga partier.
 • Centerpartiet
  Stödet har ökat under 2015 från i snitt 5 procent under kvartal ett till 7 procent under kvartal fyra. C har ökat mer bland kvinnor än bland män. Ökningen syns tydligast bland Sacomedlemmar.
 • V, MP, KD och L
  Endast mindre förändringar under 2015.
Fakta.
 • Under 2015 genomförde Ipsos elva väljarbarometrar per telefon med ett slumpmässigt urval svenska medborgare. Antal intervjuer per kvartal var 3 216, 3 166, 2 085 och 3 093.
 • Alla förändringar som refereras i text och grafik är statistiskt signifikanta.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.