Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 22:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-resningen-esa-teittinen-far-miljonskadestand/

Sverige

Teittinen inte nöjd med skadeståndet – stämmer staten

Foto: Eva Tedesjö

I augusti 2018 friades morddömde Esa Teittinen efter åtta år i fängelse som en följd av att hovrätten prövade fallet på nytt. Nu får han skadestånd som totalt uppgår till 9.250.000 kronor, rapporterar Dagens Juridik. Men enligt Teittinens advokat Marko Tuhkanen är det alldeles för lite.  

– Vi kommer att stämma staten, säger han till DN.

Rätta artikel

Esa Teittinen dömdes 2010 till 15 års fängelse för mordet på en vän som 2009 hittades död i ett badkar, trots att teknisk bevisning saknades och att polisen inte gjorde någon brottsplatsundersökning. DN:s granskning av utredningen kring mannens död visade att den hade stora brister.

Högsta domstolen beviljade Esa Teittinen resning i mars 2018, och i augusti släpptes han slutligen fri efter att ha avtjänat åtta år i fängelse. Totalt satt Esa Teittinen frihetsberövad, häktad och i på anstalt i åtta år och tre månader.

Justitiekanslern, JK, meddelade under torsdagen att Esa Teittinen ska få 8.250.000 kronor i ersättning för lidande och en miljon kronor i för förlorad arbetsförtjänst. Esa Teittinen begärde ersättning på totalt 25 miljoner kronor, varav 21 miljoner för lidande.

Esa Teittinens advokat Marko Tuhkanen anser dock att ersättningen är för låg och att man inte lidandet vägt in det ”övergrepp” staten begått mot Teittinen.

– Vi har olika uppfattningar om hur lidandeersättningen ska beräknas. Eftersom polisen fuskade och gömde undan viktig bevisning ska det beaktas i själva lidandet, precis som andra faktorer som att man tappat kontakten med sina barn eller om man fått stryk i fängelset. 

Han jämför också med fallet Joy Rahman, även han dömd på felaktiga grunder och sedan frigiven. 

– Joy Rahman satt till och med lite kortare tid, men fick ett par miljoner mer i lidandeersättning. Det var dessutom länge sedan, så pengarnas värde är mindre i dag. 

Enligt Marko Tuhkanen har Esa Teittinen inte fått ett skäligt skadestånd. 

Vad tycker han själv om beloppet?

– Han är glad att det kommit något beslut över huvud taget, men han anser inte minst mot bakgrund av Joy Rahman och den praxis som finns att det är för lite. Han är beredd att ta fajten mot staten. 

– Så vi kommer att stämma staten och kräva mer i skadestånd, ett relevant skadestånd. 

Enligt Tuhkanen kommer man inom kort att börja upprätta en stämningsansökan. Planen är att lämna in den under sommaren. 

Läs mer: Esa dömd till 15 års fängelse – utan teknisk bevisning

Läs mer: Esa Teittinens kamp för upprättelse