Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-superpasken-regnrusket-ar-har-for-att-stanna/

Sverige

Efter superpåsken – regnrusket är här för att stanna

Foto: Johan Nilsson/TT

Vädergudarna var på svenskarnas sida under påsken. Nu kommer regnet – och ostadigheten väntas hålla i sig in i nästa vecka.

– Det blir lite snö, lite regn och lite allt möjligt spännande, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Rätta artikel

Påskens sommarlika dagar är ett minne blott. Och det kommer dröja innan solen och värmen visar sig igen. Helgen väntas bli ostadig i hela Sverige. Dessutom blir det kallare än normalt.

– Det blir mer händelserikt väder. Det blir lite snö, lite regn och lite allt möjligt spännande. Man kan säga att det är lite mer aprillikt väder nu i maj, och att det var mer majlikt i april, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

I södra halvan av Sverige blir det växlande molnighet med byar av regn och även en del blötsnö under lördagen. I norra halvan av Norrland blir molnigt och även en del snö. Prognosen för söndagen ser i princip likadan ut. 

Eftersom det ostadiga vädret betyder skurar är det svårt att säga hur mycket det egentligen kommer att regna.

– Det är mycket lokala skurar och under så kort tid. Det kan vara väldigt intensiva skurar under någon minut, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Förutom skurarna ser det ut att bli ganska kyligt. I Svealand och Götaland väntas temperaturer mellan 5 och 10 grader. I Norrland väntas det bli runt fem grader, medan det blir minusgrader i fjällen.

Det ostadiga vädret väntas hålla i sig in i nästa vecka, i alla fall under måndagen och tisdagen.

– Och i stället för regn och snöbyar kan det bli mer ihållande nederbördsområden. Generellt blir det en ostadig vecka och det är väl först framåt nästa helg som det kan bli lite högre temperaturer igen, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Förklaringen till rusket är att det tidigare högtrycket försvagades och lämnade plats för ett lågtryck.

– Vi hade ett stabilt högtryck som blockerade lågtrycken från att komma in, en så kallad blockering. Men det försvagades precis innan valborg och då kunde lågtrycken komma in och röra om i luften. Det vi har i dag är en kall luftmassa över hela landet.

Läs mer: Faran för skogsbrand inte över