Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-vargattackerna-tva-lan-beslutar-om-skyddsjakt/

Sverige

Efter vargattackerna: Två län beslutar om skyddsjakt

Varg.
Varg. Foto: Paul Hansen.

Flera angrepp mot får på kort tid gör att länsstyrelsen i Jönköping och i Västra Götalands län beslutar om skyddsjakt på varg.

– Angreppen har skapat mycket problem och oro i området, säger Jens Mattsson, presskommunikatör på länsstyrelsen i Jönköping. 

Sedan maj har åtta vargattacker mot får rapporterats i kommuner i Jönköpings och Västra Götalands län. Hälften har skett mellan den 21 och 28 juli och därför inleder nu länsstyrelserna skyddsjakt för att förhindra att andra fårbesättningar angrips.

– Vargen har gjort upprepade angrepp i området. Vi har fyra angripna besättningar under väldigt kort tid och därför kände vi att vi var tvungna att fatta beslutet. säger Jens Mattsson.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver länsstyrelserna att det inte finns något lämpligt alternativ till skyddsjakt för att få stopp på vargangreppen. Man menar att de saknas resurser för att kunna skydda fåren med stängsel.

Dna-prov från de angripna fåren har samlats in för analys. Syftet är att ta reda på om det rör sig om en eller flera vargar. Med största sannolikhet rör det sig om en individ, menar Jens Mattsson.

– Vi har inte fått svar på proverna, men vi bedömer att sannolikheten att det skulle vara flera vargar är väldigt liten.

Skyddsjakten gäller till och med den 16 augusti 2020 och görs i samråd med Länsstyrelsen. Det är första gången det fattas beslut om skyddsjakt på varg i Jönköpings län.

Läs mer: Oförändrat antal vargar i Stockholms län 

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt