Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Efterlyst terrorsvensk kan ha dödats

Den man från Göteborg som är efterlyst misstänkt för terroristbrott kan ha dödats i Syrien, enligt uppgifter till Expressen.

Nyligen dömdes två män av Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för terroristbrott.

Enligt rätten ska de ha medverkat till att två män fick halsarna avskurna i Syrien 2013. Ytterligare en man, en 27-åring från Göteborg, är efterlyst misstänkt för inblandning.

Enligt Expressen kan den mannen nu ha dödats i en flygräd i Syrien för flera månader sedan. Tidningen hänvisar till flera anonyma källor. Säpo vill inte bekräfta uppgiften till tidningen.

Inte heller utrikesdepartementet (UD) kan bekräfta uppgiften.

– När det rör sig om personer i Syrien är det väldigt svårt för oss att hantera frågorna över huvud taget eftersom vi inte har kontakt med lokala myndigheter, även när det gäller dödsfall, säger Joakim Edvardsson vid UD:s presstjänst till TT.

Mannen är sedan i juli häktad sin frånvaro, misstänkt för medhjälp till terroristbrott. Han företräds av advokat Claes Östlund, som inte heller kan bekräfta att mannen är död.

– Jag har inte varit i kontakt med honom och jag har ingen aning, säger han till TT.

Fakta. Terrorrättegången i Göteborg

Vid en husrannsakan i ett annat ärende hittades en film som visar hur två män får halsarna avskurna. Enligt polisens analys är materialet filmat utanför staden Aleppo i Syrien våren 2013.

Två män, 30 respektive 32 år gamla, bosatta i Göteborg åtalades för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord. Båda dömdes till livstids fängelse. Domen har överklagats.

På filmerna syns flera maskerade män, och tingrätten slog fast att de båda männen är med i filmerna. Ingen av dem utför själva morden med rätten slår fast att de genom sitt agerande ska betraktas som gärningsmän. Männen har hela tiden nekat till brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.