Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Egor Putilov nekas tillgång till riksdagen – ses som säkerhetsrisk

Riksdagshuset.
Riksdagshuset. Foto: Alexander Mahmoud

Martin Dahlin, tidigare känd under namnet Egor Putilov, nekas pressackreditering till riksdagen. 

Anledningen är att han anses utgöra en säkerhetsrisk. ”Det finns risk att du kan komma att använda en pressackreditering för att inhämta skyddsvärd information”, skriver Riksdagsförvaltningen i sitt beslut.

Mannen som tidigare varit känd som Egor Putilov arbetar i dag som skribent på den främlingsfientliga sajten Samhällsnytt, efterföljaren till det nu nedlagda Avpixlat. 

I början av mars kunde DN avslöja att Egor Putilov bytt namn till Martin Dahlin

Under sitt nya namn har han sökt pressackreditering till riksdagen. Ackrediteringen ger journalister möjlighet att röra sig relativt fritt inne i riksdagen. Men riksdagen kan vägra att ge ackreditering om det finns ”synnerliga skäl” för det. 

DN kan nu avslöja att Egor Putilov nekats ackreditering av riksdagsförvaltningen. Beslutet är daterat den 12 juni, och i beslutet står det att han utgör en säkerhetsrisk.

”Riksdagsförvaltningen gör bedömningen att det finns risk att du kan komma att använda en pressackreditering för att inhämta skyddsvärd information eller för att på annat sätt försöka påverka riksdagens och Riksdagsförvaltningens säkerhetskänsliga verksamhet.”

Bestämmelsen är enligt riksdagsförvaltningen avsedd att tillämpas endast i ”exceptionella undantagsfall”. I beslutet har bland annat Riksdagsförvaltningens säkerhetschef och chefsjurist deltagit.

Beslutet där pressackreditering nekas.
Beslutet där pressackreditering nekas. Foto: Roger Turesson

Samhällsnytt och föregångaren Avpixlat har under lång tid haft nära kopplingar till Sverigedemokraterna, genom den nu petade riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Egor Putilov har tidigare arbetat på Migrationsverket och som frilansjournalist på flera svenska tidningar. 2016 fick han jobb på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen, men avslöjades senare med att under falskt namn skriva en  provokativ debattartikel om rösträtt till flyktingar.

Hösten 2016 kunde Aftonbladet visa att mannen verkat i Sverige under flera falska namn och identiteter. När Sveriges Radio sedan avslöjade att han tjänat mångmiljonbelopp genom en mystisk fastighetsaffär med en rysk kriminell affärsman ökade trycket på Sverigedemokraterna och Egor Putilov lämnade sin tjänst. 

När DN når Egor Putilov har han själv inte tagit del av beslutet. I en kommentar till DN skriver han:

– Jag har inte fått det än, men om det du uppger stämmer så är det förstås skandalöst att en av få granskande journalister i Sverige nekas tillgång till riksdagen på grund av rena hittepå och konspirationsteorier. Jag ser det som ett sätt att stoppa mig från att bevaka riksdagens arbete och utföra journalistiskt arbete. Ett sådant beslut kommer givetvis att överklagas av mig och Samhällsnytt.

Anders Hagquist, kommunikationschef på Riksdagsförvaltningen, säger till DN att myndigheten får in omkring 500 ansökningar om pressackreditering varje år. Det är mycket ovanligt att journalister nekas ackreditering till riksdagen av just säkerhetsskäl. 

– Jag har jobbat här i två år och det har inte hänt så länge jag har varit här. Vi nekar mellan fyra och åtta personer varje år, men då handlar det om att de inte anses bedriva journalistisk verksamhet, säger han. 

Vad är bakgrunden till beslutet?

– Jag kan inte kommentera det vidare, jag kan bara hänvisa till det som står beslutet. 

Har andra myndigheter varit rådgivande i beslutet? Säpo?

– Det kan jag inte kommentera. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.