Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 08:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ekeroth-knyts-narmare-framlingsfientliga-sajten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ekeroth knyts närmare främlingsfientliga sajten

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth tar ytterligare ett steg närmare den främlingsfientliga sajten Avpixlat. En förening som sverigedemokraten företräder äger numera rätten till varumärket. ”SD framstår som mindre och mindre trovärdiga när de avvisar kopplingen till Avpixlat”, säger statsvetaren Marie Demker.

På Avpixlat publiceras nyheter och debattinlägg med tydlig invandrarkritisk agenda. Sajten beskrivs ofta som navet för hat och höger­extremism på nätet, framför allt i kommentarsfälten. Den anonyma redaktionen har bland annat fått skarp kritik när de hängt ut minderåriga med namn och bild, publicerat bilder på misstänkta brottslingar med utländsk bakgrund och uppmanat föräldrar att skicka in bilder på luciatåg för att avslöja flyktingbarn som lever gömda.

Tidigare i år utsågs debattören Mats Dagerlind till chefredaktör och ansvarig utgivare för Avpixlat. Sedan starten 2011 har donationer till sajten samlats in via riksdagsledamoten Kent Ekeroths (SD) privata konto. Numera går de dock via hans ideella förening, ”Föreningen för Sverigevänliga intressen”, som också är registrerad på hans riksdagslägenhets adress.

DN kan nu avslöja att Kent Ekeroth även har ansökt om att registrera varumärket ”Avpixlat – den oretuscherade bilden” genom föreningen. I ansökan anger Kent Ekeroth att verksamheten består av ”publicering av elektroniska tidningar, konsulttjänster, publikation av tidningar, kataloger och broschyrer, bland annat”. Handlingarna lämnades in till Patent- och registreringsverket, PRV, den 26 mars i år. I fredags kom beslutet och föreningen registrerades som ägare till varumärket.

– Syftet med att registrera ett varumärke är att få ensamrätt till namnet eller logotypen och skydda sig mot att andra använder det eller andra märken som är förväxlingsbara. I det här fallet är det föreningen, den juridiska personen, som äger varumärket och Kent Ekeroth har i det här fallet skrivit under ansökan, säger Magnus Abramsson på PRV.

Kent Ekeroth bildade ”Föreningen för Sverigevänliga intressen” i september förra året för att komma undan beskattning för donationerna till Avpixlat.

Sajten har ofta kopplats samman med SD, något partitoppen upprepade gånger tillbakavisat. Även Kent Ekeroth har själv förnekat sin inblandning i Avpixlat, men medgav i en intervju med DN att han har kontakt med redaktionen varje vecka. ”Jag uppmanar dem om vad de ska göra. Sedan gör de som de vill”, sa han då.

Men nu tar riksdagsledamoten alltså ytterligare ett steg närmare Avpixlat då föreningen han själv står bakom äger varumärket.

– SD har inte kunnat vara officiella i sina kontakter med Avpixlat och hittills har det fungerat bra med den här länken mellan Kent Ekeroth och Avpixlat. Men det här kopplar honom så klart närmare, säger Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tror dock att uppgifterna knappast kommer att skada riksdagsledamoten.

– Han kan nog kosta på sig en granskning, han kan ta smällar, det har han råd med. Han har byggt upp ett varumärke som en frispråkig person som vågar gå längre än de flesta. I någon mening är det väl ”business as usual”.

Marie Demker, professor i statsvetenskap, anser inte att Kent Ekeroths engagemang i den främlingsfientliga sajten har någon större betydelse för hans uppdrag som riksdagsledamot, däremot urholkas SD:s ständiga förnekanden om kopplingar till Avpixlat.

– När en riksdagsledamot nu gått in för att varumärkesskydda sajten framstår de som mindre och mindre trovärdiga, säger hon.

Kent Ekeroth skriver i ett mejl till DN att det inte är han som varumärkesskyddar hemsidan, utan föreningen. ”Det förändrar ingenting från tidigare”, skriver han.

Linus Bylund, pressansvarig på SD, tycker inte att de nya uppgifterna skadar partiet.

Vad tänker du om att Kent Ekeroth varumärkesskyddat Avpixlat?

– Jag vet inte, jag kände inte till det förrän nu. Men att Kent gillar Avpixlat är det väl ingen som har förnekat, men SD som parti har inget med Avpixlat att göra, vi har egna tidningar som inte är Avpixlat.

Vad tycker du om hans engagemang?

– Jag har aldrig riktigt förstått vad problemet med Kents begränsade men ändå befintliga engagemang i Avpixlat är.

De har ju gjort en del mycket kontroversiella publiceringar som fått allvarliga konsekvenser för de uthängda.

– Men det är ju precis sådana saker som Kent kunnat gå in och ha synpunkter på.

Inte bara väl?

– Det är väl bra att han kan gå in och ha synpunkter när det går fel.

Ser du några som helst problem med Ekeroths engagemang?

– Det hade inte varit ett problem om det inte varit folk som ville få det till att det är SD:s engagemang och inte Kents engagemang.

Fakta.Skarp kritik för många publiceringar

Avpixlat startades 2011 efter föregångaren Politiskt inkorrekt, men har hela tiden saknat ansvarig utgivare. Redaktionsmedlemmarna är fortfarande hemliga men i början av juni i år utsågs Mats Dagerlind, tidigare krönikör på sajten, till chefredaktör och ansvarig utgivare.

Sajten finansieras av anonyma donationer som samlats in av riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD).

Avpixlat har fått skarp kritik för många publiceringar. Bland annat har redaktionen vid flera tillfällen publicerat namn och bild på minderåriga som kritiserat SD eller svartmålat Jimmie Åkesson i sociala medier. Ungdomarna har senare vittnat om hot och angrepp på nätet. Avpixlat har också lagt upp en video där en kvinna utsätts för en gruppvåldtäkt av flera män med utländskt utseende. Kvinnans ansikte var synligt på filmen. I ett annat debattinlägg skrev författaren att muslimer har ”ödeläggelse inprogrammerat i sitt dna”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.