Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ekeroth lämnar allt utom lönen

Sverigedemokraten Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesman. Han blir dock kvar i riksdagen. Gruppledaren Björn Söder tror inte att Ekeroth blir utesluten ur partiet.

Kent Ekeroth lämnar inte bara sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Han kommer inte att delta i något utskottsarbete i riksdagen. I en skriftlig kommentar säger Ekeroth att han förstår att han på grund av sitt "omdömeslösa uppträdande" inte är "den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor".

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder välkomnar Kent Ekeroths beslut.

– Jag tycker att han med sitt beslut visar prov på självrannsakan och gott omdöme, och han kommer nu att ägna sin tid åt att bygga upp förtroendekapitalet igen, säger Söder.

Anledningen till att Ekeroth också lämnar sina suppleantplatser i övriga utskott är enligt Söder att det är omöjligt att han just nu sitter i något utskott under pågående rättsutredning.

Varför blir han kvar i riksdagen?

– Vi har gjort den bedömningen att han kan behålla sin riksdagsplats. Hans agerande för två och ett halvt år sedan har nu fått konsekvenser och också visat att vi har nolltolerans i partiet.

Ett uteslutningsärende har startats i partiet, men Söder tror inte att det är sannolikt att Ekeroth utesluts. Att lokala SD-politiker utesluts men inte toppolitikerna förklarar Söder med att det alltid görs individuella prövningar.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) reagerar på att Ekeroth ska fortsätta uppbära lön utan att arbeta i något utskott.

– Jag kommer inte att sakna honom, men jag undrar vad hans väljare säger om att han ska fortsätta gå runt i riksdagen och lyfta lön utan några egentliga arbetsuppgifter, säger Johansson (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.