Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ekeroth stämmer GP för bilder ur järnrörsfilm

Kent Ekeroth riktar krav mot en rad tidningar för bildpubliceringar från ”järnrörsfilmen”. Ett av kraven, mot GP, går nu till rättslig prövning via stämning.
Kent Ekeroth riktar krav mot en rad tidningar för bildpubliceringar från ”järnrörsfilmen”. Ett av kraven, mot GP, går nu till rättslig prövning via stämning. Foto: Erik Ardelius

Kent Ekeroth (SD) har lämnat in en stämningsansökan mot Göteborgs-Posten (GP)  och vill ha 20.800 kronor för att tidningen publicerade bilder från den så kallade ”järnrörsfilmen”.

Dagens Nyheter fick i december förra året ett krav från Ekeroth på närmare 70.000 kronor för bilder från samma film som publicerats. Kravet har bestridits.

– Vår bedömning är att yttrandefrihetens intresse i detta speciella fall är så starkt, att det finns rättslig grund för att avvisa det ekonomiska kravet från Kent Ekeroth. Dagens Nyheter har därför bestridit fakturan, sade chefredaktör Peter Wolodarski i en artikel publicerad den 10 december.

Skandalen briserade i november 2012 då Expressen avslöjade att tre ledande SD-politiker, förutom Ekeroth även Erik Almqvist och Christian Westling, under en blöt utekväll okvädade flera personer, bland dem komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.

Flera tidningar har publicerat bilder ur filmen och Ekeroth, som filmade med sin mobiltelefon, har åberopat sin upphovsrätt och krävt betalning.

– Vi har bestridit hans krav och han väljer att gå vidare, säger GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.

– Vi valde att visa bilder från järnrörshändelsen eftersom de har ett stort nyhetsvärde och eftersom det handlade om riksdagsledamöter och kända politiker var det rimligt att publicera, fortsätter Krönlein.

När Kent Ekeroths juridiska ombud Staffan Tesle tillfrågas av GP om han och Ekeroth även lämnat in krav mot Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, svarar han:

– Det kan jag inte svara på. Men vi kommer att stämma alla som publicerat bilder ur filmen och inte betalar.

GP: Hur många tidningar och andra medieföretag rör det sig om?

– Jag vet inte exakt, men det är ganska många.

GP: Vad förväntar du dig av domstolarna?

– Jag är helt säker på att det kommer att gå bra för oss. Upphovsrätten är stark och Kent Ekeroth kommer att vinna.

Tidigare har Sydsvenskan betalat standardersättningen 3.000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.