Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Elavbrottet förblir en gåta

Foto: Henrik Yngvesson

Det stora strömavbrottet som drabbade fler än 100.000 abonnenter i Dalarna och Bergslagen är fortfarande en gåta. ”Vi har inte kunnat hitta något som förklarar det”, säger Jonatan Björck på Ellevio.

Det var vid tvåtiden på natten till den 21 februari i år som fler än 100.000 abonnenter blev utan ström när stora delar Dalarna och delar av Bergslagen drabbades av ett omfattande strömavbrott. 

Bilder visade hur stora delar av Falun lades i mörker och på social medier och i tidningarnas kommentarsforum berättade människor hur de drabbats. Men trots stora insatser har elnätsföretaget Ellevio haft svårt att hitta förklaringen till felet. Och det ser nu ut att förbli en gåta.

Ellevio har spårat felet till någonstans längs en 27 kilometer lång 130 kilovoltsledning som går från Repbäckens ställverk i Borlänge till Falu Västra i Falun.

Men trots att ledningen undersökts ordentligt så har man ännu inte kunnat hitta förklaringen till avbrottet.

– Vi har flugit över hela ledningen tre gånger och haft patruller till fots under den men inte hittat några fysiska spår. Det är givetvis inte bra och mycket frustrerande men så är läget, säger Jonatan Björck som är pressansvarig på Ellevio.

Att felet blev så omfattande som det blev kan förklaras av en felinställning i Repbäckens ställverk, där felet egentligen borde ha stannat.

– Istället kunde det fortplantas vidare och fick på så vis stora effekter. Nu har vi gjort om detta så om det händer i framtiden så drabbar det högst en industrikund som är kopplad till ställverket, säger Jonatan Björck.

Jonatan Björck säger också att han hört en rad mer eller mindre vidlyftiga teorier om vad det var som egentligen orsakade strömavbrottet. Till exempel att det skulle ha varit en meteorit som träffat ledningarna. Själva har Ellevios tekniker letat efter spår på marken för att se om någon större fågel exempelvis skulle ha flugit in i ledningarna, men inga spår har hittats av en sådan.

– En annan teori har varit att en större kranbil skulle ha kört in i ledningarna, som det är fyra meter mellan, och fått dem att slå samman och på så vis orsaka avbrottet. Men inte heller det har vi hittat några belägg för, säger Jonatan Björck.

Vad säger ni om de rapporter som i ett tidigt skede talade om att ett ljusklot skulle ha setts i samband med avbrottet?

– Vi har talat med flera personer som såg ett ljussken lysa upp himlen men ingen av dem har berättat om ett klot. Men ljuset kan ha varit effekterna av en ljusbåge som kan ha bildats i samband med strömavbrottet.

Hur vanligt är det att ni inte hittar förklaringen till ett sådant här stort avbrott?

– Det är väldigt ovanligt och de som har varit med länge här kan inte dra sig till minnes när det hände senast. När det handlar om mindre eldningar och mindre avbrott så är det inte alltid vi får en förklaring men i det här fallet har vi lagt ned en oerhörd mängd resurser och tid men ändå inte hittat lösningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.