Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/eldningsforbud-infor-valborgsmassoafton/

Sverige

Eldningsförbud inför valborgsmässoafton

Foto: Johan Nilsson/TT

Brandskyddsföreningen uppmanar nu till aktsamhet när majbrasorna ska tändas på valborg. Det är torrt i skog och mark och eldningsförbud gäller i flera kommuner och län i landet. 

– Det är sunt förnuft som råder, säger Lars Brodin, brandingenjör. 

Rätta artikel

Sista april är det många som kommer sjunga in våren runt majbrasor som tänds runt om i landet. Men i år råder det eldningsförbud i flera län och kommuner.

Läs mer: Regn på valborg i stora delar av landet

Brandskyddsföreningen vill inte generellt avråda från att tända majbrasor men uppmanar till aktsamhet. 

– Man måste ha koll på vad ens kommun säger om eldning. I vissa kommuner har de eldningsförbud som innebär att man inte får tända majbrasor, säger Lars Brodin, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen. 

Är det lättare att helt avråda från majbrasor? 

– Det tycker jag inte, det är ju en tradition att tända majbrasor. Det är däremot väldigt torrt i marken nu och då gäller det att vara extra försiktig.

Är brandrisken högre än tidigare år? 

– Det har varit speciellt i år, i vanliga fall brukar gräsbrandsäsongen komma under våren, sedan är det oftast ett uppehåll innan skogsbränderna kommer senare under sommaren. Nu har de överlappat varandra och så har det inte varit tidigare. 

Vad är det viktigaste att tänka på om man ska elda? 

– Det är sunt förnuft som råder. Man måste tänka efter innan man börjar elda och ha koll. Men även att följa de allmänna tipsen som vi har. 

Och vad förbudet egentligen innebär kan variera från kommun till kommun. I hela län gäller eldningsförbudet just nu i Östergötland, Kronoberg och Jönköping. Förbudet råder även lokalt i vissa kommuner runt om i landet, bland annat i Skåne, södra Dalarna och i Kalmar.  

– Det är viktigt att kolla vilka förutsättningar som gäller i den kommun man bor i. Läget om eldningsförbud kan förändras från dag till dag, säger Lars Brodin. 

På Kronobergs kommuns hemsida är den senaste uppdateringen på måndagen att förbudet råder mot att göra upp öppen eld utomhus på marken. Det gäller även iordningställda eldstäder, om dessa inte har särskilt godkännande av Länsstyrelsen eller kommunen.

I Östergötlands län innebär förbudet bland annat mot viss typ av eldning utomhus. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och matlagning. Utomhus innebär områden som ligger nära skog där elden lätt kan spridas. 

Stockholms brandförsvar avråder på sin hemsida från att tända majbrasor. Räddningstjänsten i Uppsala gör detsamma. Däremot gäller inte eldningsförbudet i Stockholms län eller Uppsala län. 

I Kronobergs län råder eldningsförbud och det kommer förmodligen att ligga kvar under valborgsmässoafton, men att det kan bli fråga om dispens för brasa under valborgsfirandet.