Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Elefanter och sjölejon lämnar cirkus

Efter 76 år med elefanter i manegen slutar Cirkus Scott att använda vilda djur i sina föreställningar.

Beskedet välkomnas av djurrättsaktivister, men vad som händer med elefanterna är oklart.

– Skälet till att vi gör det är att det blivit en större etisk debatt om rätten att visa vilda djur på cirkus. Vi vill att alla ska kunna se våra föreställningar, utan att behöva ta något etiskt ställningstagande, säger cirkusdirektör Robert Bronett.

Personligen tycker han dock att det är ett väldigt tråkigt.

– Jag älskar elefanter och sjölejon, och jag vet att de har det bra hos oss. Men vi är en modern cirkus och då måste man respektera de förändrade attityder som finns.

En ny djurskyddslag väntas inom kort förbjuda vilda djur på cirkus. Robert Bronett är orolig för vad som ska hända med de djur som då blir arbetslösa.

– Vi äger inte djuren, utan hyr in djurägare till varje produktion. Deras möjligheter att försörja sig försvinner nu. Många av de här elefanterna är födda på cirkus och är lyckliga med det livet. När man försökt återanpassa dem till djurparker har de gått bort väldigt snabbt, för att de saknar det liv de haft.

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom välkomnar dock beslutet.

– Jag tror att det kommer ge mycket positiv goodwill för cirkusen, säger hon till P4 Extra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.