Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Elever gav sin cancerdrabbade lärare en elcykel

Cancerdrabbade Lena Eriksson fick en elcykel av sina elever
Cancerdrabbade Lena Eriksson fick en elcykel av sina elever Other: Privat

Lena Eriksson drabbades av cancer och sjukskrevs från lärarjobbet i Nordinskolan i Gislaveds kommun i fjol. På grund av sjukdomen kan hon inte köra bil längre. Men det hade eleverna i hennes klass hittat en lösning på.

– De hade samlat ihop pengar till en elcykel, säger Lena Eriksson till DN.

I juni förra året fick läraren Lena Eriksson från Värnamo veta att hon hade spridd cancer i lungorna med dottertumörer i hjärna och lymfkörtlarna, vilket klassas som obotligt i normala fall. 

Trots sjukdomsbilden fortsatte Lena Eriksson att jobba fram till september – då hon blev för sjuk. 

Men i onsdags började den 35-åriga SO-läraren arbeta igen. I stället för att ta bilen tar hon numera tåget till skolan på grund av sin sjukdom. 

Läs mer: Cancersjuke Samuel, 6, fick hela biosalongen för sig själv 

När Lena Eriksson skulle möta eleverna dagen därpå, som var på plats efter jullovet, märkte hon att något var på gång. 

– Mina kolleger kom och hämtade mig. De tog mig till ett klassrum och när de öppnade dörren var hela klassen där och en cykel mitt i klassrummet, säger Lena Eriksson. 

– Jag frågade varför den stod där och då sa de ”det är din cykel”. 

Det var eleverna i klass 8B som hade samlat ihop till en elcykel genom att sälja kakor och kläder och vänt sig till lokala företag för sponsring. 

– De hade samlat ihop jättemycket pengar. Det blev till med pengar över som de har skänkt till cancerfonden.

Hur gick tankarna i klassrummet? 

– Jag blev så rörd att jag började gråta. De trodde först att jag var ledsen, men jag sa att det var glädjetårar. Jag känner mig verkligen uppskattad och blir tårögd när jag återberättar allt för dig. 

Läs mer: ”Håret är en så liten del av historien” 

Har de berättat varför det blev en cykel? 

– För att jag ska kunna cykla till mina hästar i stallet. Jag får nämligen inte köra bil längre eftersom mina tumörer i hjärnan gör att jag får krampanfall.

Tanken var att Lena Eriksson skulle få cykeln när hon skulle besöka skolan på julavslutningen. Men hon drabbades av ett krampanfall och blev då inlagd på sjukhuset.

– Jag är jätteglad över min nya fina cykel och tog hem den i går med tåget. 

Hur framtiden ser ut för Lena Eriksson är osäkert. Men hon säger att hon mår mycket bättre nu. 

– Jag är inte frisk och jag får fortfarande behandling för cancern. Men jag kan inte hålla mig borta från jobbet och jag känner mig friskare nu än vad jag har gjort på länge, säger Lena Eriksson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.