Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Elever ska lära sig mer om förföljelsen av romer

Svenska skolelever ska lära sig om diskrimineringen av romer. Det framgår i ett nytt uppdrag från regeringen. Bakom uppdraget ligger bland annat DN:s avslöjande om Skånepolisens olagliga register.

I våras presenterade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) regeringens vitbok över diskrimineringen mot romer i Sverige. Nu ger regeringen den nybildade kommissionen mot antiziganism i uppdrag att utifrån vitboken ta fram ett undervisningsmaterial som ska spridas till alla Sveriges högstadieskolor.

– Sverige har en mörk och hittills okänd historia av övergrepp mot romer. Ska vi kunna bekämpa dagens utanförskap så måste den historien bli känd. DN:s avslöjande gjorde det tydligt att det fortfarande finns fördomar och ren antiziganism som drabbar romer i vardagen, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Undervisningsmaterialet ska tas fram i samarbete med Forum för levande historia, Skolverket, Diskrimineringsombudsmannen och romska sakkunniga. Tanken är densamma som med boken ”Om detta må ni berätta” om Förintelsen som på regeringens uppdrag spreds till högstadieelever första gången 1998.

– Det här ska skolorna redan undervisa om men verkligheten är sådan att vi har alldeles för dåligt material och kunskap om antiziganism. En del av det som kommit fram i vitboken kände vi inte till innan, säger han.

Finns det problem i en utbildningssatsning mot diskrimineringen av en enskild grupp i stället för en bredare utbildningsinsats?

– Vi gör den typen av breda satsningar också, och även mot antisemitism och antiislamism. Men det är nödvändigt att göra det mot rasismen mot romer för den är periodvis nästan rumsren samtidigt som kunskaperna är väldigt låga.

Nästan ett år har gått sedan DN avslöjade Skånepolisens registrering av romer. I ett olagligt register fanns över 4.700 personer registrerade. Många av dem var barn eller inte misstänkta för något brott. Erik Ullenhag säger att avslöjandet ledde till en stor förtroendespricka mellan staten och den romska minoriteten.

– Det var en skada som var rejält negativ. Å andra sidan blev det för första gången på många år en seriös diskussion om romers situation. Många myndigheter har på regeringens uppdrag eller eget initiativ börjat arbeta med frågan. Men vi har väldigt mycket arbete som återstår, säger Erik Ullenhag.

Polisens register

• Den 23 september förra året avslöjade DN att polisen i Skåne olagligt registrerat 4.741 personer, varav 1.320 är barn och 220 är avlidna.

• Den 25 mars i år presenterade Erik Ullenhag regeringens vitbok över övergrepp och kränkningar av romer i Sverige under 1900-talet. Samtidigt tillsattes den nya kommissionen mot antiziganism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.