Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lockande för krögare sälja billigt kött dyrt

Foto: Jonas Eriksson

Den som någon gång handlat mat vet hur svårt det kan vara. Helst ska det man köper vara näringsriktigt, ekologiskt, närproducerat, utan konstiga tillsatser, billigt och framför allt gott. Om man ska granska alla dessa parametrar tar det timmar bara att handla vardagsmaten, och man kan bli stående länge när man försöker tyda innehållsdeklaration och ursprungsmärkning på en enda vara.


Så vi gör val. Väljer att fokusera på något; när vi handlar mjölk är det viktigare att den är svensk än att den är billig, köper vi smågodis kanske priset är det avgörande och är barnen hungriga och på bristningsgränsen struntar vi i det mesta och tar första bästa snabbmat. Och det är okej.

När vi går ut på restaurang betalar vi – ofta dyrt – för att någon annan har lagt ned tid och engagemang i den mat som serveras, och vill gärna tro att de gör ansvarsfulla val. Och det gör de. Ofta – men inte alltid. Det finns flera orsaker till det.

I matvärlden finns det rätter och råvaror som av tradition har ansetts som extra fina. Det kan till exempel vara ljust kalvkött, franska småfåglar, skaldjur eller gåslever. Anledningen till att de har fått en särställning är inte bara att de är goda, utan kan också vara för att de är svåra att få tag på eller dyra att framställa. Att djur och natur har farit illa under uppfödningen är inte ovanligt och motiveras ibland med att det är så man får fram ”det allra bästa”. 

Men med de senaste årens medvetenhet kring mat blir detta en allt viktigare fråga för många och det känns inte längre lika härligt att ”unna sig” scampi eller frossa i ål. Men vissa av de kockar som ständigt jobbar med smak som den absolut viktigaste parametern har svårt att ta till sig detta resonemang.

Vad gäller det holländska kalvköttet finns ytterligare en komplikation. Det var möjligen ett ”fint kött” en gång i tiden, där man betalade extra för att kalvarna skulle födas upp med järnbrist – vilket gav ett ljust, nästan vitt‚ och mört kött. I dag är det ofta industriellt producerat och kan knappas anses vara ”det allra bästa” ur något som helst perspektiv. Utom möjligen priset.

Och även om många kockar tycker om att laga mat är det knappast en ideell handling att driva krog. För att lyckas måste man tjäna pengar, och kan man sälja billigt kött dyrt utan att någon ställer frågor är det naturligtvis lockande – om man inte själv tycker att djurhållning är en viktig fråga. Pengarna man tjänar in kan subventionera inköpet av dyr svensk ekogris med tydligt ursprung (som gärna presenteras utförligt i menyn) eller något annat som är på agendan för ögonblicket.

Det betyder inte att vi konsumenter kan skylla ifrån oss. Vi har ett ansvar för att fråga och välja – paradoxalt nog är det kanske ännu viktigare om vi betalar dyrt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.