Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Elöverkänslig man kan orsaka tv-skugga i Mora

En enda elallergiker har fått Mora kommun att ta till drastiska åtgärder: Miljökontoret vill tvinga mobiloperatörer och statliga Teracom att rikta om sina master för att få en ”strålningsfri zon” – något som kan göra att delar av kommunen blir utan mobiltäckning och tv.

Det här är en berättelse om hur en enda person kan få en kommun att fatta mycket ovanliga beslut.

Trots att det saknas vetenskapligt stöd för att människor kan bli sjuka av strålning från mobilmaster, är Mora kommun i Dalarna på väg att införa en ”strålningsfri zon”.

Orsaken är en man i ett samhälle utanför Mora som i flera år har klagat på bland annat huvudvärk, ryggproblem och stickningar i hjärtat. Han beskriver sig som el­överkänslig och uppger att hälsoproblemen beror på utbyggnaden av mobilnätet. Ibland måste han till och med klä sig i en dräkt med avskärmande silvertyg.

Ärendet har pågått i flera år och har sannolikt kostat skattebetalarna hundratusentals kronor. Sammanlagt finns drygt 140 handlingar i akten.

Kommunen är nu på väg att fatta ett beslut som kan leda till att invånare blir utan mobiltäckning och tv. Det gemensamma miljökontoret i Mora och Orsa går mannen till mötes och vill kräva att mobiloperatörer och den statliga radio- och tv-distributören Teracom ska rikta om sina master.

Kommunen hänvisar till miljöbalken som ger nämnden rätt att ge operatörerna ett förbud. Förslaget ska klubbas igenom i miljönämnden nästa månad och nämndordföranden är positiv.

– Beslutet som kommunen tänker fatta är inte grundat på vetenskaplig evidens. Det finns ingen känd biologisk mekanism för hur en så låg nivå på exponering som mobilbasstationer sänder ut skulle ge några hälso­effekter, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Studier visar att elallergiker inte kan känna skillnad på när strömmen är av eller på.

Miljökontoret i Mora vill att företagen ska vidta åtgärder så att effekttätheten vid mannens fastighet inte får överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Ett extremt lågt värde – normalt ligger strålningsnivån på omkring 500 000 nanowatt per kvadratmeter.

– Jag misstänker att det kommer att bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner. Gränsen är så låg att halva Dalarna skulle kunna bli utan tv, säger Yngve Hamne­rius, professor i elektromagnetik vid Chalmers tekniska högskola, som har läst miljökontorets dokument på uppdrag av DN.

När kommunen skulle mäta strålningsnivån på tomten anlitade de en företagare som tidigare varit ordförande för Elöverkänsligas förbund i Dalarna. Han fullföljde dock aldrig uppdraget.

Enligt miljöinspektören Niklas Sjödin i Mora kommun använder de sig av försiktighetsprincipen.

– Det kan finnas någon biologisk effekt som vi inte känner till. Om det visar sig att vi kan använda oss av försiktighetsprincipen öppnar det upp för andra kommuner att fatta liknande beslut, säger han.

Hur kom ni fram till nivån?

– Det är på den nivån som mannen anser att han kan ha en dräglig vardag.

Hur vet ni att man kan använda en mobiltelefon med så låg nivå?

– Vi har tittat i litteraturen och kommit fram till det. Vi har googlat och läst lite inlägg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.