Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Elvira fick rätt men får inte behålla jobbet

Foto: Paul Hansen
Kort efter att Elvira Nordlund påtalade diskriminering på sin arbetsplats fick hon en varning, polisanmäldes och sades upp. Arbetsgivaren, Uppsala kommun, har dömts i Arbetsdomstolen för oskälig uppsägning och betalat ett miljonbelopp.

Våren 2008 flyttade en äldre kvinna in på vårdboendet i Uppsala, där Elvira Nordlund arbetade som vårdbiträde. Kvinnan var psykiskt instabil och hade starka rasistiska åsikter.

– Hon var väldigt ful i munnen. Skrek att ”inga negrer” fick komma in i hennes rum och jagade en kollega till mig som är svart med rullatorn, säger Elvira.

Personalen vände sig, enligt Elvira, till chefen för boendet utan att få hjälp att lösa situationen eller råd om hur de skulle hantera den. En kväll var personalsituationen sådan att den svarta kollegan måste hjälpa till att duscha kvinnan.

– Efteråt kontaktade hennes son, som är jurist, mig. Han var mycket upprörd över det som hade hänt och sade att vi alla skulle få sparken. Jag sade då att det inte går att välja personal utifrån hudfärg, säger Elvira.

Elvira tog upp det inträffade med sin chef.

– Hon sade ”Du kommer att få en skriftlig varning för det här. Här är det det goda mötet i vardagen som gäller”. Hon sade att jag skulle ha lagt mig som en matta, platt.

Kort efteråt polisanmälde arbetsgivaren Elvira för stöld av medicin. Det rörde sig om tre tabletter av ett urinförsurande medel, som ges till gamla med urinvägsproblematik. Enligt Elvira hade hon lånat tabletterna mellan två avdelningar för en patients räkning, ett vanligt förfarande på boendet.

Arbetsgivaren hävdar att hon stal tabletterna för eget bruk. Trots att polisutredningen lades ned omedelbart, valde Uppsala kommun att stänga av Elvira från arbetet. Samma månad meddelar de henne att hon har fått en varning för sitt bemötande av kvinnans son.

Den 1 juli 2008 sades Elvira upp av ”personliga skäl”. Hennes fack skickade in en förhandlingsframställan om ogiltig uppsägning och diskriminering. Ett drygt år senare ogiltigförklarades uppsägningen av Arbetsdomstolen, som slog fast att Uppsala kommun ska betala utebliven lön, skadestånd och domstolskostnader på runt en miljon kronor till Elvira Nordlund.

– Det var inte alls det jag ville. Jag kämpar för saken, för att det ska ske en utveckling, säger hon.

Diskrimineringsfrågan, som är viktigast för henne, har fortfarande inte kommenterats av kommunen.

Enligt Elvira var personalen på vårdboendet så oroad av kvinnans anklagelser och sonens inställning att de skapade en pärm som de döpte till ”Diskriminering och kränkning av personalen”. Där skrev alla upp de incidenter de var med om.

– Chefen sade under ett möte med facket att hon hade tagit hand om pärmen. Senare har hon helt förnekat dess existens, säger Elvira.

I dag är det, enligt Elvira Nordlund, ingen kollega som ens vågar tala med henne av rädsla för att drabbas av samma repressalier som hon.

– Jag tycker att Uppsala kommun har betett sig väldigt fult, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.