Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Emanuel Karlsten: Den här krönikan kommer inte höras i bruset

Nätet har gett oss ett pöbelvälde och motsatsen till demokrati. Inte bara det, internet har också bidragit till allmän otrygghet på arbetsplatser och fackföreningarnas utarmande. Allt detta slogs fast i en Aftonbladetkrönika av Peter Kadhammar häromdagen. Det var så bisarr läsning att jag bara saknade en kuplett om att kriget i Afghanistan var ”bögarnas fel”.

Texten är väl ett slags medveten eller omedveten provokation, skriven för att hugga på. Jag tänkte hålla mig, för varför ska någon behöva försvara internets viktighet 2013? Men så sammanställde jag nätets mest betydelsefulla bloggar, videor och statusar för året och kan inte låta den typen av raljanta resonemang stå oemotsagda.

För de är typiska för vår tid just nu och kommer från en generation som tagit stolthet i att inte bry sig om att orientera sig i det samhälle som växt upp runtomkring dem. De har nöjt sig med färdiga beskrivningar av dess brister och varit ointresserad av dess förtjänster. De slår fast att nätet förytligar, fördummar och förlamar ju fler som får ta plats i det offentliga samtalet.

Låt oss vara konkreta, Kadhammar. Nej, valdeltagandet har inte minskat sedan internet blev stort. Tvärtom skulle man kunna påstå att internet varit dess frälsare. Efter en längre tid av minskat valdeltagande vände det 2006 och har sedan dess ökat. 2009 – när internet var riktigt etablerat – noterades till och med det högsta svenska valdeltagandet hittills i Europaparlamentsvalet.

Men det är sant som du säger, partierna förlorar medlemmar. Det gör egentligen de flesta traditionella föreningar i Sverige. Innebär det att vi är ett ”samhälle där var och en glor in i sin egen skärm”? Det är helt ofattbart att man kan skriva så några dagar efter att hundratals samlats till demonstration mot nazism i Kärrtorp. 3.000 samlades i Göteborg i torsdags och just nu ser det ut att vara många gånger fler som kommer att samlas i Stockholm i morgon. Gemensam faktor? Internet.

Och nej, Kadhammar, de som anordnar protesterna är inte ”pladdrare” som fått uppmärksamhet genom att prata mest, de är privatpersoner utan kolumnplats som såg en möjlighet att reagera. Jag vägrar tro att det var dem du tänkte på när du använde ordet #pöbel”?

För det är just sådana ord, sådana tankar som gör att traditionella makthavare isolerar sig från medborgare. Som gör att det är alternativrörelser som får aktivera folken i antinazistdemonstrationer. Som gör att missnöjespartier vinner mark. De förstår åtminstone att använda internet.

Du säger att den som skriker högst vinner. Tänker du då på den tioåriga flicka som skickade ett handskrivet brev till H&M och frågade varför tv-spelströjor bara finns för pojkar? Det hamnade på Facebook och växte till en stor och viktig debatt.

Eller tänker du på tjejen som i våras startade en blogg och illustrerade ”33 anledningar till varför feminism behövs”? Hennes blogg är antagligen mer läst och debatterad än någon text du eller jag någonsin kommer skriva.

Precis som med den här krönikan. Den kommer inte att höras i bruset om den inte debatteras eller inspirerar, delas och sprids. Och det tycker jag är helt okej.

Det tycker jag är demokrati.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.