Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Emanuel Karlsten: Sveriges populäraste videoklipp fick oss att kapitulera

Vi skulle ju inte bli som de när vi fick barn. De som lät teven eller mobilen vara barnvakt. Inte ens för några minuter.

Det var ett av flera löften och högtflygande principer som snabbt dog när vi i somras fick en dotter. Jag tror att det var när vi behövde en avledande manöver för att få några minuter till ett toabesök som vi slutgiltigt kapitulerade. Och det var också i den svängen vi upptäckte “Babblarna”.

Jag minns inte riktigt hur vi fick höra om det första gången, det bara fanns som ett självklart begrepp bland småbarnsföräldrar. Det handlar om en knappt tre minuter lång video med tecknade blubbar: “Bobbo”, “Bibbi”, “Dadda” med flera som sjunger en sång om, tja, ingenting. Klippet laddades upp för drygt tre år sedan på Youtube och har visats över åtta miljoner gånger. Det är mer än något annat svensktalande klipp jag känner till. Och det fullkomligt älskas av små barn. Vår dotter blir hänförd varje gång vi slår på klippet med de små oformliga blubbarna som hoppar omkring i takt med musiken och en smäktande musiklärarröst.

Det är först när man inser att Babblarna bara har en låt till (även den med hisnande 5,5 miljoner visningar), som det börjar mumlas lite på pappaträffar och BVC-köer. Vilka står bakom?

Internet ger inte många svar. Det finns en medioker mobil-app, en hemsida med knapphändig information, men ingenting om bakgrunden till Sveriges mest populära videoklipp.

“Nä, vi har inte varit så till­gängliga för pressen, det har inte behövts riktigt”, skrattar Anneli Tisell när jag till slut får tag på henne på telefon. Efter några mejlvändor står det klart att det är hon som är skapare och samordnare för hela projektet “Babblarna”.

För det är ett helt koncept: studiematerial, böcker, dataspel och plastfigurer. Tanken var att skapa ett material för lite äldre barn med problem i språkutvecklingen. “Bibbi”, “Dadda” och de andra karaktärerna är helt enkelt namn på ljudande ord som ska göra det enklare för barn att komma i gång med talet. Videoklippen var mest ett sätt att popularisera konceptet, få barn att fastna och skapa en relation till det. Nu är det vad som gör att konceptet lever sitt eget liv.

Tisell berättar stolt om alla mejl hon får. Föräldrar som skriver att deras barn älskar Babblarna, att det räddar familjens frukostar. Hon har också hört berättelser om hur Vårdguiden gett föräldrar rådet att använda Babblarna för barn som inte kan sova.

Men trots framgången tjänar hon inga pengar på Youtube. Hon har valt bort reklam i anslutning till videoklippen. En samvetsfråga, menar Tisell.

I stället ser hon att uthållighet betalar sig på andra sätt. Som i bokförsäljning. Och kanske blir albumet som planeras till nästa år en försäljningssuccé?

Samma samvete gör att hon också håller koll på vilka som missbrukar hennes klipp. Just nu är det en förälder som har gjort en enda lång version av Babblarnas två låtar, totalt 40 minuter utan avbrott. Den har 250 000 visningar. “Hjärntvätt! Vem sätter sina barn framför något sådant?”

Jag nickar och håller med. Vi lägger på. Dagen efter kommer jag på mig själv med att igen trycka i gång tre minuter av Babblarna så att jag kan skriva klart sista delen av krönikan.

Vi skulle ju inte bli som de andra när vi fick barn.

Men jag inbillar mig att det är skillnad på tre minuters avledning och 40 minuters hjärntvätt.

DN:s nyhetskrönikörer

Fredag: Björn af Kleen, Lena Sundström Lördag: Emanuel Karlsten, Niklas Orrenius Söndag: Dilsa Demirbag-Sten, Åsa Beckman

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.