Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

En av de terrormisstänkta släpps

Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.
Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 32-årige man som häktades vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för terroristbrott genom mord i Syrien har släppts på fri fot. Men misstankegraden kvarstår. Åklagaren håller inte med om hovrättens bedömning.

Mannen överklagade häktningsbeslutet till hovrätten för Västra Sverige som nu river upp tingsrättens beslut. Enligt hovrätten hindrar mannens hälsotillstånd, han är rullstolsburen, honom från att försvåra utredningen.

– Jag är lite förvånad över den bedömningen. Jag ifrågasätter inte att han lider svårt av den skada han har fått, men jag kan inte bedöma om han till exempel kan lämna skriftliga instruktioner och meddelanden till andra, säger Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Mannen har fråntagits sitt pass och förbjudits att lämna Göteborg. Åklagaren oroas ändå över risken att 32-åringen kan fly landet.

– Han inser ju själv att han riskerar ett mycket långt straff i slutändan och bör göra vad han kan för att undvika det genom att till exempel sätta sig i en bil och resa ner genom i Europa. Det kan man göra ganska så riskfritt med tanke på öppna gränser. Sedan kan man även skaffa sig falska passhandlingar och då är han borta för gott, säger Ronnie Jacobsson.

I början av nästa vecka ska nya förhör hållas med såväl de misstänkta männen som andra personer. Åtal ska vara väckt den 7 respektive 21 augusti, men åklagaren räknar med att utredningen kommer att ta längre tid än så. Åklagaren utesluter inte att det kan bli aktuellt med fler gripanden.

– Vi gjorde den bedömningen redan från början och den är fortfarande kvar, säger han.

Ytterligare två män 30 och 26 år häktades förra veckan misstänkta för terrorbrott respektive medhjälp till terrorbrott. 26-åringen är efterlyst av Interpol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.