Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En av fyra utsatt för brott

Nästan var fjärde person, 24 procent, upplevde att de utsatts för brott 2008, visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet som presenteras på måndagen. Det är en något mindre andel jämfört med tidigare undersökningar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I Brås nationella trygghetsundersökning har 14 000 personer fått svara på frågor.

Anmälda brott ökade däremot konstant under 00-talet, och anmälda våldsbrott ännu mer. Forskare menar dock att fler anmälningar inte behöver betyda att brottsligheten ökar utan att det kan bero på sådant som lagändringar och ökad anmälningsbenägenhet hos allmänheten.

– Vi vet inte om våldsbrotten faktiskt ökat. Tvärtom, det finns tecken på att den till och med minskat, sade kriminologen Jerzy Sarnecki till TT i samband med att Brå presenterade den senaste brottsstatistiken i början av januari.

Enligt Brå är det dock klart att stölder minskar medan användningen av internet har ökat bedrägerierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.