Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En av sex blåljuspoliser måste söka vård på grund av våld

Avspärrningar vid Medborgarplatsen i Stockholm efter att polisen Ted Eriksson blivit knivskuren i augusti 2017.
Avspärrningar vid Medborgarplatsen i Stockholm efter att polisen Ted Eriksson blivit knivskuren i augusti 2017. Foto: Lisa Mattisson

De poliser som mest utsätts för våld i tjänsten är de yngsta och lägst avlönade, visar en ny undersökning. Bland ”blåljuspersonalen” har 15 procent tvingats söka vård det senaste året. ”Vi måste bli fler, så att vi kan göra trygga ingripanden”, säger Polisförbundets tillförordnade ordförande Anna Nellberg Dennis.

För första gången har Polisförbundet låtit ta fram siffror på hur våldsamt polisyrket är. Undersökningsföretaget Novus Opinion har frågat 1.769 poliser om de under det senaste året i tjänsten utsatts för våld som gjort att de behövt uppsöka vård.

Åtta procent av alla tillfrågade svarade ”ja”. Bland dem som jobbar med ingripandeverksamhet, så kallad blåljuspersonal, var andelen nästan dubbelt så hög, 15 procent. 

Det är i den kategorin de yngsta och lägsta avlönade poliserna finns. Nyutbildade poliser börjar oftast sin bana i yttre tjänst på gator och torg.

Andelen 15 procent vårdsökande gäller även för åldersgruppen 18–29 år, som alltså till stor del sammanfaller med just ingripandeverksamheten.

Polisförbundet har tidigare undersökt hur vanligt det är att poliser utsätts för våld och hot, men de fysiska vårdbehoven efter våld i tjänsten har inte mätts tidigare.

– Det vi sett redan i de tidigare undersökningarna är att våldet och hoten nu förändras, de blir grövre, säger Anna Nellberg Dennis, tillförordnad ordförande för Polisförbundet. 

Hur reagerade du när du såg siffrorna? Är du överraskad?

– Egentligen inte, tyvärr. 

– Attityden mot blåljuspersonalen har förändrats. Man lyssnar inte. Man går inte undan. Det är rätt allvarligt, för någonstans ska ju polisen stå upp för människors trygghet och demokrati, säger hon och nämner stenkastningar mot polis och även den uppmärksammade knivattacken mot polisen Ted Eriksson vid Medborgarplatsen i Stockholm i slutet av augusti i fjol.

Ted Eriksson blev knivskuren vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm i augusti 2017.
Ted Eriksson blev knivskuren vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm i augusti 2017. Foto: Lisa Mattisson

Läs mer: Man åtalas för mordförsök efter att ha knivhuggit polis

Läs mer: Efter knivattacken – polisen Ted Eriksson lämnar Stockholm

– Sedan måste man titta närmare på de här siffrorna och försöka hitta åtgärder.

Anna Nellberg Dennis framhåller att polisyrket alltid kommer att innebära risker, men hon menar att de kan minimeras och efterlyser tre breda åtgärder: fler poliser, mer utbildning och bättre utrustning.

– Det absolut viktigaste är att vi blir fler, så vi kan göra trygga och säkra ingripanden. I stället för att brottas, dra och slita och göra illa sig eller någon annan kan man vara fler och göra ett tryggt arbete.

– Vi behöver också mer fortbildning i taktiskt bemötande, både kommunikation och grepptekniker.

Enligt Nellberg Dennis har den typen av vidareutbildning skurits ner drastiskt eftersom polisbristen blivit så stor. De luckor som uppstår när en grupp är på kurs går inte att fylla.

– Samtidigt är det viktigt att man har skyddsvästar med rätt passform och kvalitet.

Upphandlingen av skyddsvästar har varit ”en följetong”, där processen dragit ut på tiden och kvaliteten fått stryka på foten, enligt Nellberg Dennis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.