Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

En av sju påverkas av mobbning

Omkring 700.000 personer har trakasserats eller mobbats på jobbet under det senaste året, eller sett kollegor bli det. Den slutsatsen drar Sveriges Företagshälsor i senaste jobbhälsobarometern som presenteras i morgon, fredag.

Ufrysning, taskiga kommentar eller mer subtila metoder. Sätten att få en kollega att inte känna sig uppskattad varierar. I senaste jobbhälsobarometern uppger 14 procent av de drygt 9.800 personer som svarat att de eller någon kollega utsatta för trakasserier eller mobbning på arbetet det senaste året.

– För vi över den andelen till hela arbetskraften innebär det att cirka 700.000 personer har varit med om detta på sina arbeten under det senaste året, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor, som är företagshälsovårdens branschorganisation.

I Arbetsmiljöverkets undersökningar om arbetsorsakade besvär svarar strax över 1 procent av de sysselsatta kvinnorna att de har fått hälsoproblem av mobbning och trakasserier, det högsta värdet hittills under 2000-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.