Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En av tre svenskar känner klimatångest

Åtta av tio personer vill producera sin egen energi och lika många vill att politiker ska göra mer för att begränsa klimatförändringarna, visar en undersökning som Världsnaturfonden har gjort.

Nio av tio svenskar, 89 procent, tror att smältande glaciärer och and­ra klimatförändringar vi ser är, eller troligtvis är, orsakade av mänsklig aktivitet. Och fler än var tredje, 37 procent, har känt klimatångest.

Det visar en undersökning som Världsnaturfonden, WWF, har låtit göra. Över 1 100 personer har svarat i undersökningen och åtta av tio, 82 procent, tycker att politiker och beslutsfattare borde göra mer för att begränsa klimatförändringarna.

Ungefär var tredje, 35 procent, uppger att deras oro för klimatet har ökat jämfört med för fem år sedan. Bland det som oroar mest finns fler stormar och extremväder, 41 procent, stigande havsyta, 27 procent, och smältande glaciärer, 25 procent.

Ansvaret läggs inte bara på politikerna, enligt undersökningen är många beredda att ändra sina egna vanor. Sju av tio uppger att de skulle kunna avstå från en Thailandresa för att minska sin klimatpåverkan. Åtta av tio kan tänka sig att ha ett konsumtionsfritt år.

Lika många, 81 procent, vill kunna producera sin egen energi och bli oberoende av elföretagen. Störst är intresset för solenergi, 49 procent, medan bara 13 procent vill ha en egen vindsnurra på tomten.

Undersökningen har gjorts inför Earth hour, som är en symbolhandling där människor i över 162 länder jorden runt släcker sina lampor mellan 20.30 och 21.30 på lördag, den 28 mars. Hittills har 182 svenska kommuner sagt att de deltar, kungliga slottet och Globen är kända byggnader som kommer att släckas ned.

Fotnot: Undersökningen gjordes av företaget Cint på uppdrag av WWF. 1 123 respondenter deltog i online-paneler i februari, den är riksrepresentativ med hänsyn till geografisk härkomst, kön och ålder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.