Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En död i Malmöskottlossning

En ny dödsskjutning inträffade i Malmö på tisdagen. En man i 50-årsåldern dödades vid en skottlossning på Kantatgatan vid lunchtid. ”En person är bekräftat avliden”, säger Cindy Schönström-Larsson, informatör vid Skånepolisen.
 

Polisen fick larmet vid 12-tiden. Ambulans och flera polispatruller sändes till platsen.

En eller flera gärningsmän sköt mannen och han dog på plats.

Personer i området uppmärksammade händelsen och slog larm till polisen. Vittnen har sett en eller flera gärningsmän springa från platsen. Ännu vid 16.30-tiden hade ingen gripits för skjutningen.

Den döde mannen var inte känd av polisen sedan tidigare.

"Den avlidne ligger
på trottoaren med en presenning över sig utanför ett bostadshus på Kantatgatan. Människor från området har samlats utanför avspärrningarna och undrar vad som har hänt", rapporterade TT:s reporter från platsen kort efter skotten föll.

– Jag bara bor här. Jag kom ut för att se vem det nu är som blivit skjuten, kommenterade en av dem.

Hundar söker i området.

Cindy Schönström-Larsson kan ännu inte säga om flera skott avlossades.

– Det är inga uppgifter som jag har, säger hon.

Sedan den 24 november har därmed fem personer –  med den ihjälskjutne 15-åringen och tisdagens mord på Kantatgatan inräknade –  skjutits till döds i Malmö.

Den 26 december sköt en maskerad man en 27-åring till döds i en föreningslokal. En knapp vecka tidigare, den 20 december, sköts en 55-åring i huvudet när han arbetade med renovering av en kafélokal. Enligt ett vittne rörde det sig om två maskerade gärningsmän.

Och den 24 november sköts en 31-årig gängledare till döds på ett taxikontor.

Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef, har svårt att hitta paralleller till de senaste veckornas dödsskjutningar i Malmö.

– Vi har hittills skickat ner sex personer till Malmö och vi har nog för avsikt att skicka ner några till för att hjälpa till med utredningarna av morden, säger han till TT.

Men det krävs också andra åtgärder från polisens sida, påpekar han.

– Jag förstår att de som bor i Malmö känner sig oroliga eftersom tredje man faktiskt kan drabbas. Från polisens sida måste vi kraftsamla för att få slut på våldet.

– Sedan är alla illegala vapen ett stort problem, inte bara i Malmö utan i hela Sverige. Förhoppningsvis får vi snart en lagändring så vi kan använda hemliga tvångsmedel för att komma åt vapensmugglingen. Men på kort sikt får vi fortsätta beslagta de vapen vi hittar vid husrannsakningar eller när vi stoppar bilar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.