Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

En enda man kan få mobilnätet släckt

En enda elallergiker är på väg att få politikerna i Mora att ta till drastiska åtgärder. I dag avgörs frågan om mobilnätet ska släckas i en del av kommunen. Beslutet kan öppna för fler ”strålningsfria zoner” i Sverige.

Läraren Ingela Bernhardsson är en av dem som i högsta grad berörs av Morapolitikernas ovanliga plan. Hon pendlar dagligen mellan sin bostad i Mora och arbetsplatsen på skolan i grannorten Venjan.

Om beslutet att införa en ”strålningsfri zon” går igenom blir mobiltelefonen sannolikt oanvändbar.

– Det får absolut inte bli så. Jag är i stort behov av att kunna använda min telefon. Om något skulle inträffa när jag kör till jobbet vill jag kunna vara nåbar. Det är en fråga om säkerhet, säger Ingela Bernhardsson.

I november förra året avslöjade Dagens Nyheter att miljökontoret i Mora-Orsa vill tvinga mobiloperatörer och statliga Teracom att rikta om sina antenner. En man i byn Venjan i Mora kommun har i flera års tid klagat på att strålningen ger honom huvudvärk, ryggproblem och stickningar i hjärtat.

Han vill nu slippa gå omkring i en silverdräkt.

Efter DN:s artiklar utsågs miljönämnden i Mora-Orsa till ”Årets förvillare 2011” av föreningen Vetenskap och folkbildning.

I dag avgörs frågan som har utretts i över fem års tid. Politikerna i miljönämnden fattar beslut om de ska tvinga företag att rikta om sina master eller om ärendet ska läggas ned. Det har dock länge funnits en majoritet i miljönämnden för att vidta åtgärder.

Frågan om elöverkänslighet är kontroversiell, men det finns inget stöd för att strålningen från mobilmaster är hälsofarlig, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten och Social- styrelsen. I vetenskapliga försök har patienter trott sig bli utsatta för signaler från en mobiltelefon och ändå uppgett att de fått kraftig huvudvärk, trots att inget fält har varit påslaget.

Inför dagens möte har såväl kommunens tjänstemän som politiker valt att lägga locket på. När DN begär att få läsa beslutsunderlaget får vi svaret att handlingen ”är hemlig” och att den offentliggörs först efter nämndens sammanträde. Kommunen vill inte ens berätta vad de ska fatta beslut om, utan säger bara att ”ärendet ska avgöras”.

Enligt det tidigare beslutsunderlaget föreslås att miljönämnden ska tvinga företag att vidta åtgärder så att effekttätheten vid mannens fastighet inte får överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Ett extremt lågt värde – normalt ligger strålningsnivån på omkring 500.000 nanowatt per kvadratmeter.

Experter som DN har varit i kontakt med uppger att konsekvensen av ett sådant beslut skulle leda till svårigheter att använda radio, tv och mobiltelefoner. Bolagen ska nämligen dessutom samsas om att få utnyttja 50 nanowatt per kvadratmeter. Enligt Yngve Hamnerius, professor i elektromagnetik vid Chalmers tekniska högskola, är gränsen så låg att halva Dalarna riskerar att bli utan tv.

Varken mobiloperatörer eller kommunen känner till hur många personer som skulle beröras.

Stämningen i byn Venjan, där den elöverkänslige mannen bor, är upprörd. Kommunen har aldrig informerat berörda invånare i frågan, berättar boenden i Venjan som DN träffar.

– Vi som drabbas borde ha rätt att få veta vad som händer. Det är dåligt att kommunen inte pratat med oss alls. Vi får inte vara delaktiga, säger Sol Madeleine Sigfridsson.

För henne och vännen Gina Johansson skulle beslutet få stora konsekvenser.

Gina Johansson saknar exempelvis fast telefon och familjen använder dagligen mobil uppkoppling:

– Dessa kommer ju inte att fungera. Dessutom kommer vi inte att kunna ta ut pengar eller tanka eftersom kortstationerna använder trådlös uppkoppling. Det är makalöst att en enda person kan få så stor makt. I höstas hade vi en turist som gick vilse i skogarna. Hade hennes telefon inte fungerat skulle hon inte ha blivit hittad, säger hon.

Nämnden har tidigare hävdat att de har lagen på sin sida och stöder sig på försiktighetsprincipen. Beslutet kommer sannolikt att överklagas och kan därmed bli ett prejudikat för resten av landet. Enligt Christina Bröms (C), vice ordförande i Mora-Orsa miljönämnd, kan beslutet öppna för fler ”strålningsfria zoner” i Sverige i framtiden.

– Det finns andra kommuner som är intresserade, men jag vill inte berätta vilka. De följer ärendet och visar intresse för vad som händer, säger Christina Bröms.

Hur ser du på att elöverkänslighet saknar vetenskapligt stöd?

– Det är märkligt om det inte skulle finnas belägg för det.

Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten säger att det inte finns några belägg?

– Det vill jag inte kommentera. Forskning kan ändra sig utifrån att det kommer nya belägg för saker och ting.

Antenner kan bli omriktade

I november 2011 avslöjade DN att delar av Mora kommun riskerar att hamna i tv- och mobilskugga.

Miljökontoret i Mora-Orsa vill tvinga mobiloperatörer och statliga Teracom att rikta om sina antenner, vilket kan leda till att delar av kommunen blir utan täckning.

Kommunen har hänvisat till miljöbalken som ger nämnden rätt att ge operatörerna ett förbud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.