Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En halv miljon svenskar vill köpa Facebookaktien

Det råder köphysteri när Facebook ska in på börsen. 500 000 svenskar är intresserade av att handla aktien, visar en färsk Sifo-undersökning som Avanza Bank har gjort. Det kan bli deras sämsta affär, varnar Avanzas privatekonom Claes Hemberg.

– Facebook är en jättebra idé, men det är inte alls lika bra att äga aktien, säger han till DN.

Omkring 2,1 miljoner svenskar äger aktier, och av dem uppger varannan till Sifo att de är intresserade av att köpa aktier när den amerikanska sajten börsnoteras på fredag. Till det ska räknas de nära 3 miljoner som får aktien genom sitt sparande i fonder, till exempel PPM.

Claes Hemberg är starkt kritisk till hajpen kring Facebook, som han menar driver upp priset på aktien.

– Min bedömning är att aktien är övervärderad. Det är som att köpa mjölk för 100 kronor litern. Det riktiga priset får vi se först i höst, säger han.

Enligt Avanzas siffror är det ovana sparare som är mest intresserade, och framförallt unga. Äldre ger däremot kalla handen, 96 procent av dem tänker inte köpa aktien. Risken är att många förstagångsköpare kommer bränna sig och slutar bry sig om sin privatekonomi, menar Hemberg.

– Jag är inte så orolig över summan de kan förlora, men det är synd om det leder till att man inte vill spara i aktier mer. Det får spår många årtionden framöver. Det har vi sett i Teliafallet där många som brände sig aldrig har gjort någon mer affär.

En annan invändning är att bolaget inte har någon strategi över hur man ska tjäna pengar. Och utan framtida intäkter lär inte aktiespararna få mycket tillbaka.

– Många säger att Facebook kommer att tjäna pengar men det är fortfarande en gåta hur de ska lyckas. De saknar en strategi.

Hur många som faktiskt kommer att göra verklighet av sitt köpintresse på fredag återstår att se. Troligen kommer aktien att stiga med 10-20 procent i starten. Men det är bara ett tecken på att indexfonderna är där och ”glufsar i sig”, enligt Hemberg.

– Priset kommer att gå upp. Telias aktier gick också upp första veckan och det ser vi även på andra sociala medier på börsen. Men sedan kommer raset. Av de fyra bolag som hittills nått börsen har redan tre av fyra fått se rejält fallande aktiekurser.

– Det är den andra vågens it-bubbla vi ser, säger Claes Hemberg.

Fakta:Sifo undersökningen

Så svarade svenskarna om de ville köpa aktier i nynoterade Facebook

Ja, absolut 1%

Ja, troligen 6%

Nej, troligen inte 45%

Nej, absolut inte 47%

Sifo intervjuade 1013 personer 14 maj 2012

Källa: Avanza bank

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.