Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”En högoddsare”

Estelle Silvia Ewa Mary. Så ska det senaste tillskottet till den svenska kungafamiljen heta.

Estelle hör inte till de vanliga namnen bland kungligheter, åtminstone inte de svenska.

– Det var en riktig högoddsare, säger hovexperten Sten Hedman till DN.se om den nyfödda tronarvingens tilltalsnamn.

– Den Estelle jag känner till är Estelle Bernadotte, som var gift med Folke Bernadotte.

Hedman hade själv tippat på mer klassiska svenska drottning- och prinsessnamn som Sofia och Astrid.

– Det här är modernt och mer i tiden. Men jag har ingen aning om hur de har resonerat, säger Hedman.

Estelle är ett franskt namn härlett från latinets stella, som betyder stjärna. I Sverige finns 1.217 kvinnor som har förnamnet Estelle, enligt SCB. Av dessa är det 604 som har det som tilltalsnamn. De har namnsdag den 15 augusti.

Inte heller tre andra namnen Silvia, Ewa och Mary finns bland de fem vanligaste kvinnonamnen i den svenska kungliga historien, som är Kristina, Katarina, Margareta, Ingeborg och Sofia.

Men det finns uppenbara kopplingar mellan åtminstone två av dem och kungafamiljen: Drottning Silvia är barnets mormor och Ewa heter barnets farmor.

– Mary vet jag inte riktigt var det kommer ifrån. Det är möjligt att det finns någon dragning eller koppling till England, säger Sten Hedman.

Det finns dock en kunglig Mary i svensk närhet: Den danska kronprinsen Frederik är gift med Mary Donaldson från Australien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.