Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/en-larare-dog-pa-kageskolan-och-manga-smittades-av-viruset/

”En liten älg ska vi ha i avstånd emellan oss”. Av de åtta anställda på bilden har sex varit sjuka i vår, samtliga innan den stora testningen gjordes på Kågeskolan.
SVERIGE

En lärare dog på Kågeskolan – och många smittades av viruset

KÅGE. Medan coronaviruset stängt skolor världen över så har de hållits öppna i Sverige. Svenska elever tycks ha klarat sig – men på en skola i Kåge utanför Skellefteå insjuknade hälften av lärarkåren samtidigt. En lärare dog.

Vem som har smittat vem är oklart. Ingen smittspårning har gjorts och barnen har inte testats.

DN har besökt skolan i byn som fick öknamnet ”Kåge-rona”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Kågeskolans rektorer Linda Holmqvist och Anders Grundström. ”Vi skojade om innan att det finns fler bilder på oss två tillsammans efter den här våren, än det finns totalt på oss och våra respektive”, säger Anders Grundström.
Foto: Tomas Bergman
Bild 2 av 14 Anne Rönnberg är avdelningschef för grundskolan på Skellefteå kommun.
Foto: Tomas Bergman, Tomas Bergman
Bild 3 av 14 Kåge ligger 14 kilometer norr om Skellefteås tätort i Västerbotten.
Foto: Tomas Bergman
Bild 4 av 14 Eleverna har gått på sommarlov, men lärarna är kvar i Kågeskolan. Elina Källman, idrottsläraren som står lutad mot trädet, tycker ovissheten har varit bland det värsta. Hon blev, precis som många andra, sjuk och frisk innan testningen genomfördes.
Foto: Tomas Bergman
Bild 5 av 14 Linda Holmqvist och Anders Grundström säger att det fortfarande är svårt att få in vikarier till skolan. Många är rädda för att jobba där, i och med smittspridningen som varit.
Foto: Tomas Bergman, Tomas Bergman
Bild 6 av 14 Anna Ahnqvist och Benita Ehnmark höll sig friska hela våren och fick ställa om till att undervisa på distans – en särskild utmaning för Benita, som är lärare i textilslöjd, men det gick över förväntan.
Foto: Tomas Bergman
Bild 7 av 14 Rektor Anders Grundström.
Foto: Tomas Bergman, Tomas Bergman
Bild 8 av 14 Samlingsplatsen - kyrkan i Kåge.
Foto: Tomas Bergman
Bild 9 av 14 Loggbokspärmen som innehåller Kågeskolans arbete med corona från start till mål. ”Allt finns förstås digitalt också, men den här pärmen har varit viktig”, säger skolchefen Anders Bergström.
Foto: Tomas Bergman
Bild 10 av 14 Smittskyddsläkaren Gunilla Persson i region Västerbotten.
Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten
Bild 11 av 14 Benita Ehnmark och Anna Ahlqvist i textilslöjdssalen.
Foto: Tomas Bergman
Bild 12 av 14 ”Vi har varit i maxläge efter Kåge, var händer det härnäst? Vilken blir nästa skola? Men så hände det aldrig”, säger skolchefen Anders Bergström på Skellefteå kommun.
Foto: Tomas Bergman
Bild 13 av 14 Information till vårdnadshavare den 20 april.
Bild 14 av 14 Linda Holmqvist, rektor på Kågeskolan.
Foto: Tomas Bergman