Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

En miljard upp i rök i skolbränder

Varje dag brinner det på Sveriges skolor och förskolor. I fjol brann det på 457 skolor – minst hälften av bränderna var anlagda. Notan för bränderna 2009 kan sluta på en miljard kronor.

DN har fått ta del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) färska statistik om bränder i skolor för 2009.

Men trots att brandkårernas insatsrapporter om bränder i skolor visar en liten minskning under 2009 i jämförelse med rekordåret 2008 är kostnaderna skyhöga.

– Varje dag sker två till fyra bränder i skolor. Och bara de sex största skolbränderna i fjol beräknas kosta närmare 500 miljoner kronor. Så den totala kostnaden för fjolårets bränder kan nog bli uppemot en miljard för skolorna, kommunerna och försäkringsbolagen, säger Björn Björkman, sekreterare i Brandskyddsföreningens projekt om anlagda bränder.

DN har granskat de sex största skolbränderna 2009 där hela eller stora delar av skolorna brunnit ned. Det är Killebäcksskolan i Lund, Lomboloskolan i Kiruna, Lekenskolan i Älvsbyn, Gardaskolan på Gotland, Hovsjöskolan i Södertälje och Torslandaskolan i Göteborg.

De flesta av bränderna är anlagda av pojkar mellan 15 och 16 år och i Kiruna handlar det om ännu yngre pojkar som ”lekt med eld”.

Straffen är i regel samhällstjänst, sluten ungdomsvård eller vård inom socialtjänsten. Skadestånden har i flera fall blivit höga, på hundratusentals kronor.

Två pojkar, i dag 16 år, har dömts för mordbrand respektive grov mordbrand för branden i Hovsjöskolan.

Pojken som var 16 år vid branden valde att godta domen i tingsrätten och fick 150 timmars samhällstjänst för mordbrand.

Den andra pojken, som var 15 år vid branden, valde att överklaga till hovrätten. Där skärptes nyligen domen till grov mordbrand och sluten ungdomsvård. Hade han varit över 21 år hade han riskerat ett fängelsestraff på sex år.

Men domstolen var inte enig. Eva Kalling Lundberg, tf hovrättsassessor, och Jan Olov Jansson, nämndeman, hade en skiljaktig mening. De ansåg att domen borde stannat vid grov allmänfarlig vårdslöshet. Straffsatsen hade då varit 60 timmars ungdomstjänst.

Pojkens advokat Jonas Granfelt begärde prövningstillstånd i Högs-ta domstolen, men i dagarna fick han beskedet att HD inte tar upp fallet.

– Jag är väldigt frustrerad över domen och ifrågasätter om hovrätten dömt på ett riktigt sätt med tanke på att HD nyligen klargjort i ett liknande fall hur man ska se på en 15-årings uppsåt, säger Jonas Granfelt.

Både försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Södertälje kommun väntas driva en civilrättslig process om skadestånd när domarna nu vunnit laga kraft. För kommunens del handlar det om skadeståndsanspråk på 5 miljoner.

Det finns en gammal praxis från Högsta domstolen om skadestånd som ligger på 400 000 kronor i liknande fall, men på senare år har det dömts ut betydligt högre skadestånd i några fall.

– Killarna hävdade att de tjuvrökte och lekte med alkogel som de sprutade mot fönsterbleck och vägg och tände på. De hävdade att det inte var uppsåtligt och att de försökte släcka innan de gick därifrån, säger Claes Hjalmarsson, Trygg-Hansas försäkringsjurist inom skadejuridik.

Han beklagar dock att Sverige blivit ”världsmästare på skol- och dagisbränder”.

Svåra skolbränder

De beräknade försäkringskostnaderna för skolbränderna 2009 är totalt drygt 435 miljoner kronor. Så här fördelas de mellan skolorna:

Killebäcksskolan, Lund, den 6 januari 2009. Beräknad kostnad 70 miljoner.
Lomboloskolan, Kiruna, den 28 januari 2009. Beräknad kostnad 100 miljoner.
Lekenskolan, Älvsbyn, den 2 februari 2009. Beräknad kostnad 60 miljoner.
Gardaskolan, Gotland, den 16–17 maj 2009. Beräknad kostnad 35 miljoner.
Hovsjöskolan, Södertälje, den 11 augusti 2009. Beräknad kostnad minst 50 miljoner.
Torslandaskolan, Göteborg, den 13–14 november 2009. Beräknad kostnad 120 miljoner. 

Till försäkringskostnaderna tillkommer exempelvis självrisk för kommunerna och annat som försäkringarna inte täcker.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.