Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En miljon svenskar har missbruksproblem

Missbruk av droger vållar problem hos både brukaren och omgivningen, visar ny rapport.
Missbruk av droger vållar problem hos både brukaren och omgivningen, visar ny rapport. Foto: Hasse Holmberg / TT

En miljon svenskar har problem med rökning, alkohol eller narkotika, visar en ny studie. Beroendet drabbar även närstående och omgivningen, framför allt drickandet. Var tredje kvinna har blivit antastad av en berusad person på allmän plats.

Nästan 16.000 personer mellan 17 och 84 år har svarat på frågor kring alkohol, tobak, läkemedel och narkotika.

Av dem uppgav 13 procent att de hade så allvarliga problem att det klassas som missbruk eller beroende. Oftare gäller det män framför kvinnor, undantaget tobaksrökning.

Alkohol är den vanligaste drogen. Strax under hälften av befolkningen uppgav att de dricker alkohol minst en gång i veckan, 40 procent dricker gång i månaden. Män konsumerar mer alkohol än kvinnor.

Totalt visar siffrorna att omkring 206.000 män och 112.000 kvinnor bedöms vara alkoholberoende.

Cigarettberoende var mindre vanligt (222.000 personer) jämfört med snusande (374.000 personer). Knappt var fjärde röker eller snusar dagligen.

Narkotika hade 3 procent använt de senast 12 månaderna, och cannabis var den vanligaste substansen.

Av svaren för vilken drog suget var störst hamnade tobak överst, följt av alkohol, narkotika, och sist läkemedel.

Men missbruket av de olika drogerna drabbar även människor i den beroendes omgivning på olika sätt. 15 procent i undersökningen uppgav att de påverkades negativt av en närståendes drogproblem, framför allt av att personen drack för mycket. Mest utsatta är kvinnorna.

– Att så mycket som närmare 30 procent av de unga kvinnorna i undersökningen uppger att de blivit besvärade eller antastade av en berusad person på offentlig plats visar att användning av alkohol liksom av narkotika, narkotikaklassade läkemedel och tobak inte helt kan betraktas som en privatsak, säger Mats Ramstedt, forskare och chef på Stad i pressmeddelandet.

Att fler kvinnor påverkas beror inte på att de har fler alkoholmissbrukare i sin närhet jämfört med män, utan att de drabbas hårdare.

Undersökningen som syftade till att ta reda på hur utbredda drogproblemen är i Sverige och genomfördes under 2013 av Stad, ett samarbete mellan landstinget i Stockholms län och Karolinska institutet på uppdrag av regeringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.