Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”En orädd och stark författare”

En orädd och stark författare som var lojal mot kvinnan. Så minns förläggaren Eva Bonnier den nu avlidna Kerstin Thorvall.

Hon är Kerstin Thorvalls förläggare sedan drygt 20 år. Under en period då deras umgänge var som mest intensivt hade de så gott som daglig kontakt.

– Jag hade glädjen att få vara med och se henne bli en betydande svensk författare. Jag fick se henne få det litterära erkännande hon så länge längtat efter, säger Eva Bonnier till DN.se.

Dessförinnan hade hon snarare gått hem hos publiken är hos kritikerna; försäljningen var lysande, enligt Bonnier. Hon upplever att Thorvalls litterära genombrott kom med boken När man skjuter arbetare som var första delen i en självbiografisk trilogi.

Vad skulle du säga kännetecknar henne som författare?

– Det är oerhört svårt att säga. Hon var självutlämnande, hon kom från en självutlämnande tradition. Kerstin använde sig av sitt allra innersta för att gestalta något.

– Hon var också oerhört kvinnolojal och blev ju något av en ikon för en ung generation svenska kvinnor. Hon vågade stå upp för kvinnor och kvinnors rättigheter. Deras rätt till sexualiteten och deras rätt att få välja den man de ville.

– Kerstin vågade sticka ut hakan och säga saker.

Eva Bonnier beskriver Kerstin Thorvall som en oerhört stark och orädd kvinna.

– Vissa saker tog jättemycket på henne, men hon hade en enorm styrka och en enorm vilja. Det var en kamp för henne att komma fram, men det litterära erkännandet betydde mycket för henne.

– Det jag kan glädja mig åt är att hon till sist fick väldigt mycket av den uppskattning som hon ändå längtade efter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.