Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/en-person-gripen-efter-hot-om-skjutning-pa-skola/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En person gripen efter hot om skjutning på skola

Polisen har under dagen gripit en tonåring misstänkt för att ha hotat om en skjutning på en gymnasieskola i Boden. 

Under söndagen hanterade polisen ett inlägg i sociala medier där en person hotade om en skjutning på en gymnasieskola i Boden. Enligt hoten skulle skjutningen inträffa på måndagen. Polisen beslutade tillsammans med skolledningen i Bodens kommun att skolan trots det skulle hållas öppen som vanligt.

– När den här typen av hot inkommer börjar vi med inre spaning och tittar igenom vad som finns och vad vi har, dels om det finns någon sanningshalt och dels bedöma vilken nivå vi ska lägga oss på. I det här fallet kunde vi bedöma att det inte skulle bli någon speciell händelse på skolan men att det fortfarande låg brottsmisstanke mot någon person som hade skrivit det här, säger Kent Isaksson, områdeschef i Boden.  

På måndagen meddelade polisen att en person har gripits misstänkt för grovt olaga hot mot grupp via sociala medier. Enligt polisen rör det sig om en person under 18 år.

Läs mer: Hot om skjutning mot gymnasieskola i Boden. 

Kent Isaksson menar att föräldrar borde ta ett större ansvar för vad deras barn gör på sociala medier. 

– Föräldrar måste ta sitt ansvar för hur barnen använder sina telefoner och datorer. Vi är noga med att man ska sätta på sig bilbältet när man åker bil men man har inte koll på vad de gör på sociala medier, säger Kent Isaksson, och fortsätter:

– Det kan få konsekvenser längre fram i livet när man gör sådana här saker. Det kanske man inte tänker på när man sitter och skriver eller lägger ut på olika medier, säger han.

Under förra veckan utsattes en skola i Kiruna för hot om skolskjutning i sociala medier. Från appen Jodel spreds hotet vidare till andra sociala medier och en anmälan om olaga hot upprättades. 

Läs mer: Hot om skolskjutning på skola i Kiruna 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.