Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”En stark röst från folket kan få direkt påverkan på politiken”

Hans Rosling och Johan Rockström träffades vid ett insamlingsevenemang till förmån för Unicef.
Hans Rosling och Johan Rockström träffades vid ett insamlingsevenemang till förmån för Unicef. Foto: Jonas Lindkvist

En stark folklig opinion kan driva igenom stora politiska förändringar – oavsett om det gäller att bekämpa rasism, fattigdom eller klimatkriser. Det säger professorerna Hans Rosling och Johan Rockström som båda anslutit sig till DN:s upprop #jagdelar.

De är två av Sveriges mest kända akademiker, folkhälsoprofessorn Hans Rosling och professorn i  miljö­vetenskap Johan Rockström. Den ena arbetar för att sprida en världsbild baserad på fakta, inte fördomar. Den andra förespråkar resoluta åtgärder för att förhindra en annalkande klimatkris.

Hans Rosling och Johan Rockström är två av de hundra personer som skrivit under DN:s upprop #jagdelar för medmänsklighet och mot hat och rasism.

– Om det är något som gör mig nervös så är det när jag ser sprickor i våra grundläggande värderingar som humanism och medmänsklighet. När de ifrågasätts är det viktigt att stå upp, säger Johan Rockström.

Läs mer: Rosling: Jag läxade inte upp honom

Hans Rosling ser dagens främlingsfientlighet som ännu ett uttryck för ett gammalt fenomen.

– När jag var liten blev jag varnad för att det i Stockholm stod finnar vid Slussen och stack folk med kniv. Enda skillnaden nu är att man riktar fördomarna mot människor som kommer längre bort ifrån, säger han.

På måndagen möttes de två professorerna på ett insamlings­evenemang på Operakällaren i  Stockholm till förmån för Unicef.

Båda anser att folkligt engagemang krävs för att politiker ska ta de nödvändiga steg som krävs för att åstadkomma förändring, oavsett om det gäller mottagandet av flyktingar, fattigdomsbekämpning eller att möta klimatförändringar.

– Jag inser mer och mer att en stark röst från folket kan få en direkt påverkan på politiken, speciellt i ett så litet land som Sverige, säger Johan Rockström.

I hans eget ”Sommar” i Sveriges Radio föreslog han att Sverige borde bli världens första fossilfria välfärdsnation, och att det borde vara genomfört år 2030. När han förra veckan träffade statsminister Stefan Löfven togs frågan upp igen som en regeringsfråga.

– Det hade aldrig hänt om jag var en ensam röst i öknen, utan det sker därför att fler människor engagerar sig. Från kommunpolitikern i  Nacka till gymnasieläraren i Karlskrona. Samma sak gäller när folk går man hur huse och manifesterar sin vilja att ta emot syriska flyktingar. Det skickar en stark signal till politikerna, säger Johan Rockström.

De två professorerna är kritiska till att medier tenderar att fokusera på en fråga i taget, utan att se sambanden mellan exempelvis klimatförändringar, fattigdom och krig.

Nyligen hamnade Hans Rosling på nytt i rampljuset när han gästade det danska tv-programmet ”Deadline”. Under några intensiva minuter fick tittarna se honom läxa upp programledaren om flykting­situationen i världen och om vad Rosling tycker är en alldeles för negativ bild av människor från andra delar av världen.

Han är redan trött på att prata om det omtalade inslaget.

– Det finns en inbiten uppfattning att människor i Asien, Mellan­östern, Afrika och Latinamerika är odugliga. Det bygger på en farlig kombination av okunnighet och arrogans. Men vet man mer om världen och vilka behov som finns så kan man vara lugnare även inför utmaningarna, säger han.

Till skillnad från många svenska politiker och journalister får svenskt näringsliv ett gott betyg av professorerna. Medan vissa krisdrabbade länder hamnat i medie­skugga har många stora företag fortsatt att investera i dem och utvecklat ny miljövänlig teknik.

– Att jag ska behöva erkänna att cheferna för de största företagen är de som kan det här bäst. Det är lite plågsamt för en folkhälsoprofessor som älskar skatt. Men det är så det fungerar, den folkliga opinionen, företagandet och uppfinnandet måste gå före politikerna. Sedan är det deras uppdrag att få ihop det, säger Hans Rosling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.