Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En svårt skadad när sportbil rände in i folkmassa i Borgholm

En webbkamera vid Borgholms torg fångade händelsen.
En webbkamera vid Borgholms torg fångade händelsen. Other: Skärmdump från webbkameror.se/borgholm.se.
En förare tappade kontrollen över sin sportbil som rände in i en folkmassa på torget i öländska Borgholm på lördagseftermiddagen. En person skadades svårt medan en annan skadades lindrigt. ”Bilen körde in i en grönsaksförsäljares vagn som trycktes in i en glasskiosk”, säger Lena Karlsson, som jobbar invid torget.

Inledningsvis uppgavs, via polisen, att minst fyra personer skulle ha skadats, varav två allvarligt. Senare uppgav pressjouren vid länssjukhuset i Kalmar, dit två skadade personer fördes, att en person – en äldre man – vårdas på intensivvårdsavdelningen med svåra skador efter olyckan i Borgholm. Den andra personen, även det en äldre man, omhändertogs på akuten med lindriga skador.

Fyra personer, bland dem föraren av olycksbilen och dennes passagerare, uppsökte vårdcentralen i Borgholm för vård av lätta skador.

Enligt uppgifter på polisens hemsida körde bilen in i en folksamling på torget i Borgholm. Bilisten var på torget för en klubbträff för ägare till italienska sportbilar av märket De Tomaso. Cirka klockan 14.40 kom fordonen i kortege och skulle ställas upp för visning för allmänheten.

– Det är en fruktansvärd händelse, men alla säkerhetskrav, allting är kontrollerat, det fanns ledarbil. Man vet inte, man tror gasen hängde sig, det vara bara rutinerade förare, säger Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholms kommun, till Radio Kalmar.

De Tomaso-klubbens ordförande Henrik Svensson, som deltog i kortegen, har liknande uppfattning som Lennartsson:

– Jag hörde hur det bara skrek till. Gasen måste ha hängt sig, säger Henrik Svensson till regionaltidningen Barometerns nätupplaga.

Avsikten var att bilarna skulle parkeras efter att ha paraderat genom staden. Men olycksbilen svängde inte in för att inta sin plats utan fortsatte gågatan rakt fram och körde på en man som hamnade på motorhuven, skriver Barometern. Långa bromsspår från den ödesdigra färden på 50 meter syns i gatubeläggningen.

Lena Karlsson jobbar på Pressbyrån precis vid torget. Hon stod själv i butiken när det hände, men såg genom fönstret hur en glasskiosk gled ut i gatan.

– En bil körde in i en grönsaksförsäljares vagn som då trycktes in i glasskiosken som gick helt sönder. Och två människor klämdes mellan vagnen och kiosken, säger Lena Karlsson till DN.se.

Flera ambulanser, polispatruller och åtminstone en brandbil dirigerades till torget.

Kenneth Sunesson, krögare med restaurang intill torget, berättar för TT att räddningstjänsten och ambulanser snabbt var på plats.

– Efter olyckan stod föraren utanför bilen, han var chockad. Det var oerhört mycket folk på torget, säger Kenneth Sunesson.

Polisen vill inte säga något om olycksorsaken.

– I nuläget hänvisar vi bara till det som står på hemsidan, säger Henrik Engström, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen, till DN.se vid 15.30-tiden.

Senare meddelade polisen att förundersökning med brottsrubricering vållande till kroppsskada inletts. En teknisk undersökning av olycksbilen, som beslagtagits, kommer att genomföras.

Stadshuset i Borgholm, beläget vid torget, öppnades för krishantering där personal ska finnas på plats för behövande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.