Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En tyst elbil på småvägar – en härlig upplevelse

Gotland. Elbil är ett utmärkt alternativ för en inte alltför lång semesterresa. DN tog en tur till Gotland, som profilerar sig som elbilslandet, njöt av fågelsång och hittade en hjälpsam kaféägare när laddsladden var på drift.

Så har jag blivit en del av elbilsmaffian. Det är vi som svär högt när miljöbusar parkerar på våra laddningsplatser och berättar anekdoter för varandra om allehanda problem som kan uppstå när man kör elbil:

– NN släckte ned en hel restaurang när han anslöt bilen och huvudsäkringen gick, berättar kollegan Lasse Swärd och skrattar.

– En gång i Gävle kunde vi inte få ur laddsladden. Det gick bara inte, den satt helt fast, säger bänkkamraten Jacques Wallner.

Med historierna i minnet och en lastad och laddad Nissan Leaf trycker jag på startknappen och glider mjukt i väg från bostaden.

– Akta damen där. Hon hör inte att du kommer, uppmanar maken när en granne sneddar över gatan framför mig.

Bra påminnelse.

Foto: Anders Thisell

Att glida runt på småvägar nära naturen känns bättre i en fossilfri bil. Foto: Anders Thisell.

På motorvägen mot Nynäshamn blir det uppenbart hur mycket el bilen slukar när farten är hög, luftkonditionering på och några backar är branta. I höjd med Västerhaninge har maken, efter några svordomar om det hopplösa blåtandssystemet, kopplat upp mobilen mot ljudanläggningen och ljuv musik strömmar ut i den i övrigt nästan tysta kupén.

Geografiskt passar ön utmärkt för elbilskörning. Den är platt och korsas av 70- och 80-vägar, rena drömhastigheterna för batteriet.

Framme vid färjan är 30 procent av batteriet förbrukat. Rederiets fartyg har ingen laddmöjlighet för privatfordon.

– Kanske på nya färjor i framtiden, hälsar kvinnan i bokningen, som uppenbarligen fått frågan tidigare.

Nästan fyra timmar ombord vore annars ett utmärkt tillfälle att fylla på batteriet.

Framme i Visby är det dags för helgens matinköp. Vi väljer butik utifrån var elstolparna finns och Coop vinner. Trots att de två p-platserna är allra närmast ingången har ingen annan snott dem. En halvtimme i butiken ger bara 2 procentenheter mer till batteriet. Men alltid något, resonerar jag.

Foto: Pia Gripenberg

Trots batteriet finns hyfsat med utrymme för packning, men en tvåbarnsfamilj skulle få problem. Foto: Anders Thisell.

Gotland profilerar sig som elbilslandet och har tagit fram en app som vägleder var man kan ladda. På en karta över ön finns olika ställen inprickade. Vissa näringsidkare bjussar på elen, andra har betalningslösningar med Vattenfall, Fortum eller andra.

Geografiskt passar ön utmärkt för elbilskörning. Den är platt och korsas av 70- och 80-vägar, rena drömhastigheterna för batteriet.

Från Visby kör vi rakt österut. Drygt fem mil senare, nästan lika lång sträcka som vi kört på fastlandet, är vi framme och har 45 procent av batteriet kvar. God marginal. Batteriet borde räcka även till Fårö i norr och Hoburgen i söder, om Stockholm varit startpunkten.

Vårt hus är av oklar ålder och så även kvaliteten på elinstallationerna. I Nissans handbok poängteras nogsamt att alla installationer måste vara utförda på fackmässigt sätt. Vi kontrollerar att extra säkringar finns och ansluter bilen till det jordade uttaget i boden. Allt fungerar!

En tyst elbil på småvägar med vindrutorna nervevade är en härlig upplevelse.

Nästa morgon tar vi vår fulladdade bil och gör vi utflykter i grannsocknarna. En tyst elbil på småvägar med vindrutorna nervevade är en härlig upplevelse. Doften av havet, fåglarnas kvitter, de ljumma vindarna som sveper in. Och kalkstensdammet som ibland yr och lägger sitt fina pulver över lacken. En svart bil på Gotland är inget hit.

På eftermiddagen letar vi upp ett av kaféerna som finns med i elbilsappen. Stolpen finns påpassligt i skuggan och platsen är ledig. Vi parkerar, tar fram sladdväskan och upptäcker att den är – tom. Åh nej, sladden blev kvar i boden.

Kaféets ägare Johan Rosengren är som tur är hängiven elbilsägare. Han lånar ut sin sladd. Två goda mackor och en efterrättskaka senare är batteriet tillbaka på hög nivå.

Johan berättar att han har beställt ny elbil. Den nuvarande har för kort räckvidd. På vintern, då batteriet drar mer, kan han inte köra tur och retur Visby på samma laddning.

Foto: Anders Thisell

Nöjd elbilskörare. Tysta bilar ger mersmak. Foto: Anders Thisell.

Nästa kväll ”tankar” vi bilen samtidigt som vi äter middag på en hamnkrog. Den extremt långsamma serveringen står vi ut med tack vare det vackra vädret och vetskapen om att batteriet fylls på än mer.

Följande dag är det hemfärd. Nu har vi blivit bekanta med bilen, vet hur mycket den drar och tävlar om att köra så elsnålt som möjligt. Under resan har vi inte släckt någon restaurang eller haft anslutningsproblem med sladdarna.

En lyckad minisemester, alltså.

Fakta.Nissan Leaf

Pris: Från 277 490 kronor, inklusive moms och supermiljöbilspremie (provbilen har högsta specen och kostar från 351 490 från kronor).

Motor: Växelström, synkron. 109 hk, 280 Nm.

Drivning: Fram.

Växellåda: Automat.

Längd/bredd/höjd: 4 45/1 77/2 70 centimeter.

Bagagevolym: 370 liter.

Tjänstevikt: 1 622 kilo.

Acceleration 0–100 km/tim: 11,5 sekunder.

Toppfart: 144 km/tim.

Koldioxidutsläpp: 0.

Bränsleförbrukning: 150 Wh/kilometer.

Räckvidd: 25 mil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.