Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/endast-bordsservering-ska-tillatas-pa-krogar-i-landet/

Sverige

Endast bordsservering ska tillåtas på krogar i landet

21:58. Endast bordsservering kommer att tillåtas på restauranger och kaféer, meddelar socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen och Folkhälsoministern presenterade på tisdagen en ny åtgärd för att hindra smittspridning:

– I dag fattar Folkhälsomyndigheten ett nytt beslut, som gäller restauranger, kaféer, nattklubbar och barer: endast bordsservering kommer att tillåtas. Den här åtgärden behövs, sade socialminister Lena Hallengren.

Det pågår smittspridning i samhället, och allvaret ökar, sade Lena Hallengren under en pressträff.

– Liv, hälsa och jobb hotas. Fler kommer av allt att döma att bli sjuka och dö. Över hundra personer vårdas eller har vårdats på landets intensivvårdsavdelningar.

– Jag vill åter påminna om de skarpa rekommendationer som gäller: Tvätta händerna, stanna hemma när du är sjuk, jobba hemma om du kan, sade Hallengren.

Socialministern påpekade att påsken i år inte kan bli som vanligt, med besök hos vänner och släkt.

– Ni måste följa de skarpa rekommendationer som finns. Nu gäller det att hålla avståndet. Använd i första hand mobiltelefon och annan teknik för att hålla kontakten.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren.
Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren. Foto: Lotta Härdelin

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson gav mer detaljer om det nya beslutet om mat- och dryckesservering, som ska börja gälla på onsdagen:

– Vi kommer att föreskriva att verksamheterna ska riskminimeras. Alla ägare måste göra en plan för hur man minskar smittspridningen.

– Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord. Det blir ingen barservering. Borden måste glesas ut.

Hämtmat kommer däremot att tillåtas, enligt Carlson, och bufféer förbjuds inte heller.

– Det är mest den här trängseln när man står och köar och så vidare. Dans innebär ju ett stående på det viset. Tolkningen får utvecklas, men den här verksamheten har vi nog väntat oss ska ebba ut, åtminstone tillfälligt, sade Johan Carlson.

Föreskriften hängs på Smittskyddslagen, vilket betyder att serveringstillståndet kan dras in om inte reglerna följs. Det är kommunen som sköter kontrollen.