Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/endast-tva-dodsfall-rapporterade-senaste-dygnet/

SVERIGE

Två dödsfall i Covid-19 rapporterade senaste dygnet

Totalt har nu 2.194 personer som testat positivt för covid-19 dött i Sverige. Siffran innebär en ökning med endast två fall sedan lördagen.

– Det är som det alltid är på helgerna, det är siffror som kommer öka för under helgerna rapporteras det mindre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Det är alltid eftersläpning i rapporteringen av dödsfall och under helgen brukar regionernas rapportering minska, detta till följd av mindre bemanning och mindre tid för den typen av arbetsuppgifter.

Att endast två fall rapporterats det senaste dygnet är dock ovanligt lite, jämfört med de senaste helgerna. Under påskhelgen, då det blev en stor eftersläpning i siffrorna, rapporterades 10 till 20 nya fall dagligen.

– Det är som det alltid är på helgerna, det är siffror som kommer öka för under helgerna rapporteras det mindre, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till TT.

Han menar att det inte går att svara på om den låga rapporteringen betyder en minskning i antal dödsfall i verkligheten.

Ett dödsfall har rapporterats i region Jönköping det senaste dygnet, och ett i Stockholm.

Björn Eriksson, Hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, där över hälften av alla Sveriges dödsfall totalt har inträffat, säger att det inte finns någonting inom sjukvården som tyder på att dödsfallen skulle ha gått ned.

– Tvärtom så är det en extremsituation. Vi har aldrig haft såhär mycket patienter och bland dessa många som behöver intensivvård, säger han.

Är trycket på sjukvården så högt att man inte hunnit med rapporteringen?

– Ja alltså i sjukvården prioriterar vi de levande patienterna först, att rädda liv. Att skriva dödsbevis kan dröja liten stund, just för att vi har andra prioriteringar. Så det kan vara en förklaring.

Björn Eriksson.
Foto: Lotta Härdelin

Att man lyckas hålla den höga kapacitet som nu finns på sjukhusen i Stockholm menar Björn Eriksson är på grund av sjukvårdspersonalens uppoffringar.

– Våra medarbetare har lyckats hålla uppe det här jättehöga antalet sjukvårdsplatser genom stora ansträngningar. De har kommit in från ledigheter, jobbat extra och vi har medarbetare från privata aktörer och frivilliga som hjälper till i akutvården, säger han och fortsätter:

– Den stora utmaningen är att orka ha den här extremt höga kapaciteten ytterligare några veckor. Det är inte självklart att vi kan ligga på den här nivån, så vi måste tillsammans se till att vi klarar det.

I Sverige har nu 18.640 personer bekräftats smittade av det nya coronaviruset. De som i huvudsak testas är personer i riskgrupp och personer som kommer in till sjukhus och som har symtom på covid-19, sjukvårdspersonal och boende inom äldrevården.

Björn Eriksson påpekar att mycket siffror redovisas just nu, och påminner om att se personerna bakom statistiken.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är individer bakom varje siffra, som har anhöriga som också drabbas hårt. Det gäller våra medarbetare också, deras anhöriga ställer upp väldigt mycket under den här tiden.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt