Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Endast vart sjunde vardagsbrott klaras upp

Inbrott, stöld och andra vardagsbrott är de absolut vanligaste brotten i Sverige. Men bara 14 procent av dem klaras upp – och hälften skrivs av utan att någon utrednings inleds, enligt SVT Nyheter.

Så kallade vardagsbrott utgör den övervägande delen av alla brott som begås i Sverige. Bland annat inbrott, stöld, skadegörelse och ofredande tillhör den gruppen av brott, som står för 86 procent av alla brott som hanterades 2016. Totalt var de 655.580 stycken sådana brott.

Samtidigt är det extremt få av de brotten som klaras upp. Enligt en kartläggning som SVT Nyheter presenterar på måndagen är det bara 14 procent av brotten som klaras upp. Och hälften av anmälningarna skrivs ner innan polisen har gjort någon brottsutredning.

Rolf Andersson i Falun blev bestulen på sin båt och anmälde detta, men efter bara 45 minuter lades förundersökningen ned:

– För de som gör sånt här är det ju mer eller mindre riskfritt, så ser jag det i alla fall, säger Rolf Andersson till SVT Nyheter.

Stölder och skadegörelse är den typ av brott som oftast blir direktavskrivna eftersom det bedöms att brottet inte går att utreda.

Hur stor andel av dessa brott som klaras upp skiljer sig mycket över landet. I region Nord var det 20 procent av brotten som klarades upp. Region Mitt är näst bäst med 19 procent. Region Syd har 13 procents uppklarningsprocent och Stockholms polisregion är sämst i landet med 10 procent av sådana brott som klaras upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.