Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/eneroth-s-har-sjalva-underminerat-budgeten/

Svensk politik

Eneroth varnar för budgetkaos

Tomas Eneroth (S).
Tomas Eneroth (S). Foto: Maud Fellbom

Regeringen behöver tänka om efter den senaste tidens nederlag i riksdagen. Det anser statsrådet Tomas Eneroth (S) som var med och förhandlade fram januariavtalet. Han är också självkritisk till att S tidigare har bidragit till att underminera budgetprocessen.

Bara en dryg månad efter att riksdagen sagt ja till regeringens budget för 2020 gick oppositionen samman och ändrade hur stora statsbidrag kommuner och regioner ska få. Det hotar stabiliteten i svensk politik, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth, tidigare S-gruppledare i riksdagen och en av förhandlarna bakom januariavtalet.

– Sverige behöver förutsägbarhet och uppslutning kring budgetregler. Alla partierna måste fundera på hur Sverige ska kunna regeras framöver och hur vi ska kunna ge långsiktiga besked till myndigheter, medborgare, kommuner och regioner. Det har varit en styrka med långsiktiga besked tidigare. Nu riskerar det att försvinna i en tid av polarisering, säger Tomas Eneroth efter en pressträff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.  

Han menar självkritiskt att sett i backspegeln har Socialdemokraterna bidragit till att underminera budgetprocessen genom sitt agerande hösten 2013. Då gick oppositionen samman och stoppade en skattesänkning som Alliansregeringen hade föreslagit.

– Om Moderaterna nu har det som utgångspunkt för att riva upp budgetreglerna då måste man inse att allt som har bidragit till det agerande i så fall måste värderas annorlunda i dag, säger Tomas Eneroth.

Att Vänsterpartiet förhandlat sig samman med Moderaterna och Kristdemokraterna om förslag som även Sverigedemokraterna har stött förändrar enligt Tomas Eneroth i grunden förutsättningarna för att regera Sverige. Han påpekar att Sverige har en lång tradition av minoritetsregeringar, såsom den nuvarande S–MP-regeringen som budgetsamarbetar med Centerpartiet och Liberalerna.

– Håller det på att försvinna, då tvingar man fram en ordning med enbart majoritetsregeringar. 

Januariavtalet säger uttryckligen att Vänsterpartiet inte ska ges något inflytande. Betyder det här att regeringen och samarbetspartierna ändå behöver förankra sin politik hos Vänsterpartiet?

– Jag ser att det verkar finnas bättre förutsättningar hos Vänsterpartiet än att samverka med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna som har en allt tydligare högerprofil, säger Tomas Eneroth.