Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/englas-mordare-anses-fortfarande-farlig/

Sverige

Englas mördare anses fortfarande farlig

Anders Eklund med sin advokat Leif Silbersky. Arkivbild.
Anders Eklund med sin advokat Leif Silbersky. Arkivbild. Foto: Eivind Vogel-Rödin

Livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund är fortfarande farlig och har inte tagit till sig av behandlingen. Det skriver Rättsmedicinalverket i ett utlåtande sedan Eklund begärt att få sitt straff tidsbestämt.

Clas Svahn
Rätta artikel

Det var i april 2008 som tioåriga Engla Juncosa Höglund försvann från sitt hem i Stjärnsund i Dalarna. Polis, hemvärn och ett stort antal frivilliga sökte efter flickan som hittades först sedan den då 42-årige Anders Eklund erkänt att han mördat flickan och visade var han gömt kroppen.

Eklund erkände även mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000 samt ett försök till våldtäkt i Sandviken sex år senare och dömdes 2008 till livstids fängelse för mord, grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Anders Eklund har själv förklarat sina brott med att han fick en skallskada i samband med en bilolycka i juni 1994 men utredningen slår fast att den förklaringen inte håller. Istället pekar Rättsmedicinalverket på att Eklund betett sig ”sexuellt gränsöverskridande” också före olyckan och att han efter olyckan och under de åtta år som gick fram till mordet haft ”god förmåga att kontrollera sitt beteende” samtidigt som Eklund under samma period dömts för misshandel och försök till våldtäkt samt mördat Pernilla Hellgren.

Sedan oktober 2014 är Eklund intagen på Tidaholmsanstalten där han i juli har begärde att få sitt straff tidsbestämt till 18 år, något som Rättsmedicinalverket nu har utrett. 

Utredarna, som träffat Anders Eklund under sammanlagt tio timmar, drar slutsatsen att Eklund inte har tagit till sig av den behandling han hittills fått och att han heller inte inser vilka problem han har och istället bagatelliserar dem. Anders Eklund har tidigare bedömts ha ett utpräglat självcentrerat synsätt, en låg begåvningsprofil och bristande empatisk förmåga, något som utredarna konstaterar fortfarande gäller.

Anders Eklund har tidigare bedömts ha ett utpräglat självcentrerat synsätt, en låg begåvningsprofil och bristande empatisk förmåga, något som utredarna konstaterar fortfarande gäller.

”Avsaknad av ånger, empati och skuldkänslor och hans promiskuösa sexuella beteende är framträdande drag hos Eklund”, skriver Rättsmedicinalverket.

Risken för att Anders Eklund skulle begå nya brott om han skulle släppas fri i dag anses som ”hög”, skriver de tre utredarna också. Det slutliga beslutet tas av Örebro tingsrätt.

Skulle Eklund få sitt straff tidsbestämt kan han komma att släppas efter två tredjedelar av strafftiden vilket i praktiken innebär att Eklund kan bli en fri man 2020. Om han skulle bli en fri man säger Eklund att han kommer att byta namn och flytta till en annan ort.