Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Enkelspår öppnas förbi olycksplatsen

Passagerarna fick lämna X2000-tåget, som var på väg från Stockholm till Göteborg.
Passagerarna fick lämna X2000-tåget, som var på väg från Stockholm till Göteborg. Foto: Arne Lundström/TT

Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg som stått still eller försenats kraftigt under hela fredagseftermiddagen kan snart komma i gång igen. Trafikverket ska nu öppna för enkelspårstrafik förbi olycksplatsen strax norr om Skövde, där ett X2000-tåg drabbades av kraftig rökutveckling.

Vid 19-tiden på kvällen planerade Trafikverket att öppna ett enkelspår förbi olycksplatsen, men det fanns då inga tecken på att tågtrafiken kan återupptas i normal omfattning under kvällen. 

– Men ett enkelspår i kväll när det är ganska litet trafik kan det ändå nästan bli som normalt, säger Bodil Sonesson, informatör vid Trafikverket. 

Flera av de tåg som stått still på linjen, och som skulle avgå under kvällen kommer att ledas om via Falköping och Nässjö, eller kanske kunna passera på enkelspåret förbi Skövde. De tåg som tvingas ta omvägen kommer att bli rejät försenade.

SJ avser att köra alla planerade tåg både från Göteborg mot Stockholm och tvärtom.

– Några regionaltåg kan dock komma att ersättas med bussar, säger Carina Axelsson, pressinformatör vid SJ.

Strax före 19 stod sju av SJ:s tåg stilla öster och väster om Skövde.

– De kommer att börja rulla snart och vi hoppas att Trafikverket snart kan öppna enkelspåret förbi olycksplatsen, säger Carina Axelsson.

MTR, som också kör mellan Stockholm och Göteborg, ersatt tågen med buss på sträckan Skövde-Falköping, och ställde på kvällen in det tåg som skulle avgått från Stockholm 17.36 och hänvisade i stället sina resenärer till ett tåg två timmar senare.

Det var en dryg mil norr om Skövde som det strax efter 13.30 på fredagen började ryka kraftigt i motordelen av ett X2000-tåg på väg mot Göteborg. Enligt vissa uppgifter slog det även ut lågor.

Det är oklart hur många passagerare som befann sig på det drabbade tåget, som har sju vagnar, men alla evakuerades. Ingen person ska ha skadats.

Enligt Alejandro Soler på SJ:s presstjänst rörde det sig inte om en regelrätt brand.

– Som vi förstått det handlade det om rökutveckling från ett av loken. I och med att rökutvecklingen var kraftig valde vi att flytta passagerarna till ett annat tåg.

– Det här är ytterst ovanligt. Jag hart aldrig hört att det hänt tidigare. Vi ska utreda vad det beror på. Tåget ska till teknisk inspektion, säger Soler.

De evakuerade passagerarna kommer att få någon form av ekonomisk kompensation, enligt SJ.

Det är stopp i tågtrafiken i båda riktningarna på västra stambanan mellan Skövde och Töreboda.

Trafikverket hänvisar resenärer till myndighetens hemsida eller de respektive tågbolag de köpt biljetter av. 

Fram till strax före klockan 16 har ett tiotal tåg och tusentals tågresenärer påverkats av stoppet. De stoppade tågen står uppställda på olika stationer både öster och väster om olycksplatsen.

– Vi försöker leda om dem på andra spår, beroende på vart de är på väg, säger Agneta Eklund.

Det tåg från Stockholm som skulle ha varit i Göteborg 16.30 kom aldrig längre än till Laxå, för att efter flera timmars väntan vända tillbaka mot Hallsberg:

– Vi har precis åkt från Hallsberg ned mot Nässjö, sen ska vi vidare till Jönköping och upp till Herrljunga. Frågan är om vi kommer till Göteborg i kväll. Hur som helst missar jag nog sista Smögenbussen, sade en kvinna till DN vid 18.30 tiden.

Patrik Eng bor i Väring, den lilla orten närmast haveriplatsen. Han vittnar om att rökutvecklingen tidvis varit ganska kraftig:

– Röken var inte så kraftig först, men den tilltog. Röken såg ut att komma från ungefär där lokföraren sitter, men det är väldigt svart på sidan av lokets mitt. Det verkar vara svårt att släcka.

Vid 15.30-tiden fanns fem räddningsfordon intill tåget, säger Patrik Eng.

– Det ser obehagligt ut, men räddningsarbetet verkar ha gått lugnt till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.