Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Enklare att bygga tillfälliga bostäder

Regeringen vill införa undantagsregler i plan- och bygglagen för att snabbare kunna bygga tillfälliga bostäder till flyktingar.

– Det går inte att utesluta att det snabbt dyker upp situationer där nya flyktingvågor kommer, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Under den stora flyktingvågen förra hösten blev bristen på bostäder stundtals akut. Migrationsverket kunde inte få fram tillräckligt med boenden och under några dagar fick flyktingar bo utomhus.

En orsak till bristen på boenden var att detaljplaner och plan- och bygglagen satte stopp för akuta bostadslösningar.

Nu har regeringen skickat ut ett förslag på snabbremiss för att situationen inte ska upprepas. Förslaget innehåller undantagsregler i plan- och bygglagen för att snabbare kunna bygga tillfälliga bostäder till flyktingar.

– Det måste finnas en bättre beredskap i det svenska samhället för att det kan hända saker som inte riktigt är planerade. Det här är ett sätt att skapa bättre flexibilitet. Det behövs ett mandat så att vi kan säkra att människor åtminstone har tak över huvudet när de kommer hit, säger Peter Eriksson.

Sedan förra hösten har flyktingmottagandet sjunkit dramatiskt. Regeringen varnar ändå för att det snabbt kan uppstå nya flyktingsituationer och att samhället därför måste vara bättre förberett.

– Vi vet inte vad som händer i Ukraina eller i Mellanöstern. Också klimatfrågan gör att flyktingströmmarna ökar i världen, säger Peter Eriksson.

Förslaget innebär att regeringen ska kunna besluta om tillfälliga boenden utan att alla vanliga prövningar mot plan- och bygglagen ska behöva genomföras. Besluten ska kunna gälla i maximalt 15 år.

Reglerna ska till exempel gälla uppförande av tillfälliga tältläger, modulhus eller att byggnader som är avsedda för något annat görs om till flyktingboende.

I förslaget skriver regeringen att den är medveten om att det kan leda till olägenheter för den lokala befolkningen om till exempel offentliga parker eller idrottshallar utnyttjas till boenden.

– Men i vissa situationer kan det vara nödvändigt att ta snabba beslut och se till att människor får någonstans att vara. Jag tror att det här begränsar konflikterna snarare än ökar dem, säger Peter Eriksson.

Förslaget är en del i den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringen och den borgerliga oppositionen.

Målet är att den nya lagen ska börja gälla från och med den 1 januari 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.