Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/enorm-oro-for-trangsel-vid-resor-i-sommar/

SVERIGE

”Enorm oro” för trängsel vid resor i sommar

41 min. Tomas Eneroth höll pressträff om säkra resor i sommar.

Svensk kollektivtrafik vd Helena Leufstadius känner en ”enorm oro” inför sommaren, inte minst inför midsommarhelgen nästa vecka. Om det blir för fullt på bussar och skärgårdsbåtar kan konsekvensen bli att trafiken stoppas.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) höll på fredagen en pressträff med företrädare för persontrafiken för att reda ut vad som gäller när det på lördagen blir fritt fram för inrikes resor för alla som är friska.

Helena Leufstadius, vd för Svensk kollektivtrafik, upprepade flera gånger att hon är mycket orolig för hur kollektivtrafiken, där det inte är möjligt att boka platsbiljetter, kommer att påverkas.

– Det är princip omöjligt för våra medlemmar att planera för var och när det kan bli stora trängselproblem.

Svensk kollektivtrafik vd Helena Leufstadius.
Svensk kollektivtrafik vd Helena Leufstadius. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Hon uppmanar resenärerna att ta personligt ansvar och kliva av eller ta nästa tur om det känns för trångt. Eller att cykla och promenera om det är möjligt.

– Följ personalens anvisningar och ha respekt för att bussförare och förare på tåg och båtar inte har koll på vad som händer bakom dem, säger Leufstadius.

När det gäller skärgårdstrafiken är vädret en faktor som snabbt kan ändra förutsättningarna. Om alla som sitter utomhus i solsken flyttar in vid regn kan det bli mycket trångt under resans gång.

SJ kommer att öka antalet avgångar nu när reserekommendationen ändras, och enligt vd Madeleine Raukas märker bolaget att det finns ett uppdämt behov av att resa. Samtidigt minskas korttidspermitteringen av personal.

– Vi kommer fortfarande att blocka ett antal platser så att det blir luftigt i vagnarna. Vi uppmanar passagerarna att sprida ut sig på perrongerna och hålla avstånd vid på- och avstigning.

Samma sak gäller för färjetrafiken. Enligt Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström kommer rederierna inte att boka ”hela den tillgängliga kapaciteten”. Nya rutiner för hygien och städning har också tagits fram.

”Den enskilde har ett stort ansvar”, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad om resandet i sommar.
”Den enskilde har ett stort ansvar”, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad om resandet i sommar. Foto: Helena Landstedt/TT

Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, upprepade uppmaningen att helt avstå från resor där det inte går att boka plats. Om smittspridningen tar fart kan det bli aktuellt med skärpta reserestriktioner.

– Det är självklart så att om du inte har möjlighet att ta ett annat färdmedel, så ska du så klart kunna åka kollektivtrafik, i första hand till jobbet eller om du ska till sjukhus, säger hon.

– Den enskilde har ett stort ansvar. När du åker, håll en armlängds avstånd till andra passagerare och undvik trängsel. Håll dig hemma när du är sjuk. Ha med handsprit.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth säger att det kommer att bli en annorlunda sommar, men en bra sommar om resandet hanteras rätt.

– Alla måste ha beredskap för en andra våg.

Läs mer: Norge öppnar för resor till Gotland - övriga Sverige lever inte upp till kravet

Ämnen i artikeln

SJ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt